Orbán Viktor: Magyarország nélkül nincs szabadság Európában

A miniszterelnök szerint békepártiság és háborúpártiság között dől el a júniusi választás.

2024. 04. 19. 7:16
Hungarian PM Viktor Orban (Photo: MTI/PM's Press Office/Zoltan Fischer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól érzékelik Európában a vezetők, hogy a világ veszélyes hellyé vált. Mindenki attól tart, hogy az izraeli háború átcsaphat egy államok közötti háborúba – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök elmondta, hogy a Balkánon békétlenség van.

– Stratégiai nyugalomra van szükség – húzta alá a kormányfő. Leszögezte, hogy az emberéletek megmentése és a gazdaság tekintetében is féken kell tartani az izraeli–palesztin konfliktust.

Az ukrajnai háború kapcsán jelezte, hogy két szláv nép háborújáról van szó, amit mielőbb tűzszünettel és béketárgyalásokkal kellene lezárni, ám a brüsszeli vezetők úgy beszélnek, mintha a saját háborújuk lenne. – A NATO is csúszik bele ebbe a háborúba. Azzal, hogy kimondták, katonákat is küldenének Ukrajnába, egy másik fejezete kezdődött meg a háborúnak – rögzítette Orbán Viktor. Mint mondta, amíg nemzeti kormány áll Magyarország élén, egyik oldalon sem fogunk beleavatkozni a háborúba.

Orbán Viktor emlékeztetett: a NATO egy védelmi szövetség, azzal, hogy csatlakoztunk hozzá, számíthatunk a többiek segítségére. – Szó sincs arról, hogy együtt fogunk megtámadni valakit. A tagállamok európai ernyő alatt akarnak pénzt adni a háborúra, de ne a magyarok pénzét küldjék Ukrajnába – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: el kell kerülni, hogy a nekünk járó pénz Ukrajnában landoljon.

A miniszterelnök szerint Európában egy békepárti kormány van: Magyarország kormánya. Arra számít, hogy

repedezni fog a háborúpárti európai gondolkodás, mert egyre többen ismerik fel, hogy tűzszünet és tárgyalások kellenek, és a lehető legkevesebb pénzt kell adni Ukrajnának.

A gazdasági versenyképesség romlik, a zöld átmenetre nincs pénz, van elég gazdasági gondunk. Választási kampány van, az európai emberek a béke felé fogják nyomni a saját kormányaikat, ahogy tették a migráció esetén is – jelentette ki a miniszterelnök.

 

Rossz bőrben van a szólásszabadság

Úgy fogalmazott: a szólásszabadság Nyugat-Európában rossz bőrben van, a média, az egyetemek, az alapítványok és a politikusok egyszínűvé váltak. Ma egy véleményúthenger uralkodik nyugaton, ami párosul a mindennapi elnyomás jelenségeivel. Ha egy egyszerű munkás a munkahelyén olyat mond nyíltan, ami nem vág egybe a mainstreammel, akkor másnap lehet, hogy nem lesz állása. – A brüsszeli MCC-rendezvény betiltásának a legizgalmasabb része az volt, hogy megfenyegették a cateringeseket. Magyarországon minden nézőpont megjelenik, nálunk nincsenek szankciók valakinek a véleménye miatt.

Ma Magyarország nélkül, a magyar emberek nélkül, a magyar kormány hangja nélkül nincs szabadság Európában

– mondta Orbán Viktor.

 

Nem menedzselni kell a migrációt

A miniszterelnök Brüsszelben felidézte, hogy Soros György maga írta le, hogy kell rendezni a migrációs helyzetet, aminek első pontja, hogy évente egymillió migránst kell Európába engedni. Leszögezte: az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt, hanem menedzselni akarják, ahogy Soros György írta. – Senki sem mondhatja meg a magyaroknak, hogy kikkel élhetünk együtt – rögzítette.

A kormányfő szerint ha megengedik, hogy a migránsok átlépjék a határt, akkor azok az emberek soha az életben nem fognak hazamenni, még akkor sem, ha elutasítják a kérelmeiket. Kulcskérdésnek nevezte, hogy a migránsoknak hol kell várakozniuk, amíg elbírálják a kérelmeket.

 

Igazuk van a gazdáknak

A miniszterelnök a mezőgazdasági demonstrációkat úgy ítélte meg, hogy a háború és az ukrán gabonadömping szoros kapcsolatban vannak egymással, ez a háború következménye. – Meg tudjuk védeni a saját piacunkat, húszmillió embert képesek vagyunk ellátni, az a bajunk, hogy nem tudjuk eladni az európai piacra a felesleges terményeinket, az olcsó ukrán gabona miatt elveszítjük a piacainkat és a bevételünket – fogalmazott. Szerinte ez a gazdák megélhetését fenyegeti, ezért fogadtak el egy ötpontos cselekvési tervet.

Az ukrán oligarchák és az ukrán területeket felvásárló nagy amerikai cégek nyernek az üzleten, emiatt lázadnak a gazdák, és igazuk van

– szögezte le Orbán Viktor.

 

Háború vagy béke

A kormányfő az uniós vezetés munkájáról elmondta: megbukott a zöldátmenet, a középosztály megerősítése, a migráció kezelése, „kötésig állunk egy háborúban”, ám az unió vezetése minden kitűzött fontos célját elbukta, menniük kell, nem érdemelnek több esélyt. – Választási kampányban vagyunk, lőni és tölteni, azaz harcolni kell, képviselni a véleményünket. Azt szeretnék elmondani az embereknek, hogy a legfontosabb kérdés a háború. 

Két út áll előttünk, a békepártiság vagy a háborúpártiság.

– A magyar baloldal, ami Brüsszelből kapja a pénzét, és a brüsszeli bürokraták háborúpártiak, mi és az európai emberek békepártiak vagyunk. Békepárti többség kell Európában, ez a választás tétje – mutatott rá Orbán Viktor.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.