Örülnek a civilek az energiaitalokat érintő döntésnek

Sokat küzdöttek azért, hogy a fiatalokat megkíméljék a káros egészségügyi hatásoktól.

2024. 04. 04. 13:14
Energiaital a magyar rejtvényfejtõk napja alkalmából tartott háromórás rejtvényfejtõverseny egyik résztvevõjének asztalán a Hotel Hungaria City Centerben 2020. február 2-án. A versenyt a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) és a Füles rejtvénylap szervezte. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül örül a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) annak, hogy meghallgatták a szavát, és az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslatot benyújtották – közölte lapunkkal a gyermekek és fiatalok egészségéért is küzdő civil szervezet. Mint írták, a Ficsak évek óta elkötelezett az energiaitalok ifjú korosztálynak való hozzáférhetőségét tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében. A civil szervezet több fórumot is tartott ez ügyben, és közvélemény-kutatást készített a szülőknél, mert az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy, hiszen az energiaitalok káros hatásai, extrém magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb nemzedéknek.

Felidézték, az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot Nacsa Lőrinc és Hollik István politikusok a héten nyújtották be az Országgyűlés elé.

 – Rendkívül fontos jelentőségű ez lépés, mert sajnos hazánkban a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja, és minden ötödik 10–14 éves gyerek már rendszeresen reggelire is iszik ebből a szervezetükre káros italból, ami jelentős egészségügyi veszélyt jelent 

– hívták fel a figyelmet.

 

Egyhangú szülői vélemény

A Ficsak a szülői fórumok mellett az egészséges táplálkozás és a tudatosság jegyében energiaitalokkal kapcsolatos szülői véleményfelmérő kérdőívet is készített, amelyet csaknem ezren töltöttek ki, az eredmények pedig magukért beszéltek: a kitöltők 98,8 százaléka egyetértett azzal, hogy a kiskorú gyermekek számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

A civil szervezet örül annak, hogy küzdelmük célba ért és civil munkájukkal hozzájárulhattak ennek a fontos törvénymódosító javaslatnak a sikeréhez, amely kimondja: tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. 

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire. 

A Ficsak bízik abban, hogy ennek a törvénymódosításnak a hatására a jövő generációja egészségesebb életmódot élhet – olvasható a közleményben.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.