P. Gábor, a baloldal fővárosi intézőembere Kispesten is jól fizető megbízást kapott

P. Gábor 2020 elején lépett ki a kispesti önkormányzattól, ahol Gajda Péter MSZP-s polgármester első embereként dolgozott egy évtizeden keresztül. P. ezután cégeire koncentrált, amelyekkel komoly profitot zsebelt be a DK-s vezetésű III. és XVIII. kerületben, ám korábbi munkáltatója sem volt hálátlan: kilépése után pár hónappal 400 milliós megbízást kapott Kispesten üzlettársaival. A P. Gáborhoz és társaihoz köthető óbudai korrupciós botrányban a bíróság nemrég három hónappal meghosszabbította három gyanúsított letartóztatását.

2024. 04. 13. 6:45
Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai korrupciós botrányban március elején négy embert gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), ötödik társukat március közepén hallgatták ki gyanúsítottként. Hárman letartóztatásba kerültek, ezt nemrég három hónappal hosszabbította meg a Fővárosi Törvényszék.

A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak, a bűnügy szálai pedig P. Gáborhoz és társaihoz vezetnek.

 

A baloldali háttérember

P. Gábor egy évtizeden keresztül a kispesti MSZP egyik meghatározó szereplője volt, a 2010-es önkormányzati választáson szerepelt a párt budapesti listáján, emellett az MSZP-s Gajda Péter újrázni tudó polgármester kampányát irányította. A győzelem után P. a kerületvezető kabinetfőnökeként tevékenykedett egy évtizeden át, de vezette például az önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodáját, így egyedülálló rálátása volt a kispesti ügyekre.

P. Gábor neve éppen ezért sem maradhatott ki a 2019-es kispesti korrupciós botrányból, amelyben Gajda Péter egy másik akkori bizalmasa, Lackner Csaba – akkor még – szocialista önkormányzati képviselő mondta el beszélgetőtársainak, hogy milyen korrupciósgyanús ügyletekben vett részt ő maga, a polgármester és más kerületi baloldali politikusok, önkormányzati vezetők.

– Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy

 – mondta az elhíresült hanganyagokon Lackner Csaba. P. Gábor ezen felül érintettje lehet egy építkezés kapcsán kipattant korrupciósgyanús ügynek, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást.

A baloldali intézőember végül 2020 tavaszán faképnél hagyta Gajda Pétert ,és a DK-s vezetésű III. és XVIII. kerületben kezdett üzletelni. Egyik cégével azonban még visszatért Kispestre.

 

Négyszázmilliós megbízás

A XIX. kerületi önkormányzat alá tartozó Kispesti Egészségügyi Intézet 2021 tavaszán írt ki állami támogatáson alapuló közbeszerzést egynapos sebészeti részleg kialakítására. A beruházás a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Egészséges Budapest program részeként, a magyar állam által nyújtott költségvetési támogatásból valósult meg.

Az eljárás eredményeként 2021. június 11-én kötöttek szerződést P. Gábor és üzlettársainak BPT Best Zrt. nevű cégével, aki a projektre a J-H KLÍMA Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel társult, a megbízás értéke nettó 401,1 millió forint volt. A pénz azonban nem volt elég, további nettó 50 millió forintra volt szükség a projekt befejezéséhez.

Úgy tűnik, lapunk és a jobboldali sajtó hiába tárta fel addig, hogy rendszerszintű a probléma a kispesti közbeszerzések kapcsán és a helyi MSZP-hez köthető figurák szakmányban nyerik el a munkákat, mindezen felül pedig rendszerint túlárazva, silány minőségben szállítanak, az önkormányzatot ez nem tántorította el: a beruházást Gajda Péter volt bizalmasa nyerte el.

Csak néhány példa a feltárt ügyekből: a korábban Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselő, majd volt férje által tulajdonolt családi cég – az Anildia Kft. – egymilliárd forintot meghaladó értékű munkákat nyertek el a kerületben az elmúlt évtizedben. A család az egyesült államokbeli Miamiban vett házat a pénzből. Az önkormányzati vagyonkezelő cégét vezető Kránitz Krisztián embere, Lakatos József vállalkozó és családja több százmilliós értékben jutottak megbízásokhoz a kerületben, Lakatos és Kránitz egyaránt a spanyolországi tengerparton, Alicantéban vettek nyaralót.


Céges ügyek

A baloldal fővárosi intézőembere kispesti időszakában még viszonylag kevés üzleti tevékenységet végzett, 2009 és 2012 között a Zöld Irány Kft.-t tulajdonolta, üzlettársa volt Agócs Ádám, az MSZP egyik belső embere, aki jelenleg a BKK igazgatóságában ül.

P. 2020-ban, Kispestről való távozása után hozta létre BPT Best Zrt. nevű cégét üzlettársaival, Baraksó Gáborral és Ternyák András Istvánnal. Baraksó korábban a XVIII. kerületi baloldali városvezetés alatt volt igazgatósági tag egy önkormányzati cégben, és azóta is remek kapcsolatokkal rendelkezik a baloldalon. Ternyák András István jelenleg kispest DK-s alpolgármestere.

A háttérember egy másik cége is kiugróan sikeres lett: a Key Price Kft. 2019-ben öt évre szerezte meg a DK által vezetett III. kerületi Óbuda Újság kiadásának feladatát 356 millió forintért. P. Gábor vállalkozása azonban jóval túlnyúlt Óbudán: Karácsony Gergely 2021-es előválasztási plakátjait is ő intézte. A szerződések szerint valahogy 90 százaléknyi kedvezményt csikart ki 123 felületre a JCDecaux Hungary Zrt. hirdetési cégtől: az 51 milliós ár helyett csupán 5,2 milliót kellett fizetni a plakáthelyekért.

A hasonló bűvészkedések mostanáig tartottak: a Központi Nyomozó Főügyészség szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására és eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.