A baloldal letartóztatott háttéremberének kerületeken átívelő botrányai + videó

Sorjáznak az ügyek P. Gábor, a letartóztatott baloldali háttérember körül. A korábban Gajda Péter XIX. kerületi MSZP-s polgármester bizalmasaként számontartott P. látható egy felvételen pénzátadás közben, a videót a magát Anonymusnak nevező álarcos alak tette közzé. Egy másik hanganyagban P. azt is részletesen bemutatja, miként szereztek maguknak és Szaniszló Sándor DK-s polgármesternek áron alul új építésű társasházi lakásokat, amelyek korábbi önkormányzati telkeken épültek. Sőt, P. a szövetségeseit is leleplezte, amikor egy beszélgetés során azt mondta: Molnár Zsolt és Horváth Csaba prominens MSZP-s politikusok nyakig benne voltak a parkolási botrányban. A cikkünkben szereplő videó a korábbi Anonymus által közzétett felvételek rövidített, az ügyhöz kapcsolódó részeit tartalmazza.

2024. 03. 12. 17:00
KARÁCSONY Gergely; SZANISZLÓ Sándor; KUNHALMI Ágnes; GAJDA Péter
Budapest, 2022. szeptember 1. Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán 2022. szeptember 1-jén. Mögötte Kunhalmi Ágnes (MSZP), Pestszentlõrinc-Pestszentimre országgyûlési képviselõje (b), Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Pestszentlõrinc-Pestszentimre polgármestere (b2) és Gajda Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Kispest polgármestere (j). Elindultak az alacsonypadlós, korszerû, a 21. századi közlekedésnek megfelelõ CAF-villamosok a felújított 50-es vonalán Budapesten. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis híján napra pontosan két éve robbantotta ki azokat a korrupciós ügyeket az Anonymusként ismert álarcos alak, amelynek eredményeképpen a múlt héten kattant a bilincs P. Gábor és társai csuklóján. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) három gyanúsított letartóztatásáról döntött egyelőre 30 napra, egy személy esetében a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az ügyben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vizsgálódik.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a hatóságok egy kisebb ügy kapcsán csaptak le P.-re és társaira, ám az eddig nyilvánosságra került információk egy kerületeken átívelő, a baloldali politikusokhoz erősen kapcsolódó bűnszervezet képét vetítik előre. Nézzük, milyen ügyek kapcsolódnak P. Gáborhoz!

A pénzátadás

Anonymus a botrányról szóló első videóiban még csupán az ügy főszereplőinek nevét árulta el 2022 márciusában, amikor azt mondta, elsőként P. Gáborról, dr. F. Lászlóról és D. Róbertről, valamint a III., a XVIII. és a XIX. kerületben végzett tevékenységükről fog beszélni. Annyit már kezdetben lehetett tudni, hogy mindhárman kiterjedt baloldali kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. 

P. Gábor Gajda Péter XIX. kerületi MSZP-s polgármester korábbi kabinetfőnöke, bizalmasa, tanácsadója, aki a 2019-es választások után a DK-s vezetésű III. és XVIII. kerületi önkormányzatoknak kezdett dolgozni cégeivel. 

Dr. F. László és D. Róbert szintén a DK-s kerületek udvari beszállítói, sok tízmillió forintnyi megrendeléssel. F.-nek ráadásul közös cége is volt Polyák-Kiss Ágnessel, aki Kiss László polgármester felesége.

A maszkos személy az első videó közzététele után pár nappal egy olyan felvételt küldött több médiumnak, amelyben egy pénzátadás látható. Az autóban P. Gábor és egy számunkra ismeretlen személy ült, a felek között egy rövid beszélgetést követően 4,8 millió forintnyi készpénz cserélt gazdát. Anonymus mindezt úgy kommentálta, hogy P. üzlettársával számolt el a III. kerületi mutyikból visszacsorgatott feketepénzekkel. 

Karácsony kampányát is intézte

P. Gábor cége, a Key Price Kft. intézte Karácsony Gergely előválasztási kampányának hirdetéseit, a megállapodásokról szóló e-maileket maga P. írta alá. Egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint P. a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. P. azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy”.

Az üzlet megvalósult, hiszen Anonymus az erről szóló számlát mellékelte. A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott – az álarcos alak szerint mindez „nem volt teljesen szabályos”.

 

Ingatlanbiznisz

Anonymus 2022. március 24-én újabb videót hozott nyilvánosságra, amelyben egy beszélgetésről készült hangfelvételt játszik le. A főszereplő ezúttal is P. Gábor, aki egészen megdöbbentő részletességgel meséli el egy számunkra ismeretlen személynek, hogyan trükköznek az önkormányzati ingatlaneladásokkal a DK-s vezetésű XVIII. kerületben.

A konstrukció lényege, hogy az önkormányzat elad egy telket egy fejlesztőnek, aki társasházat épít rajta. A fejlesztő annak tudatában kezdheti el az építkezést, hogy a lakások közül néhányat áron alul, vagy ingyen az önkormányzat vezetőinek, illetve P.-nek juttat.

Ezért cserébe viszont minden simán megy: az engedélyek, az átminősítések rövid határidővel rendeződnek.

P. Gábor szerint a lakások megvásárlásához, hiába vannak fél áron, kellett önerő is, amelyet a társasház fejlesztőjének segítségével, kedvezményes hitel formájában a nyíregyházi OTP-bankfiókban tudtak elintézni.

Végül a 86 lakásos társasházból négy lakást tudtak „intézni” maguknak, ebből egy jutott Szaniszló Sándor DK-s polgármesternek, egy valamelyik alpolgármesterének, egy-egy pedig P.-nek és üzlettársának. P. lelkesen mesélte beszélgetőpartnerének, hogy a tranzakció után Szaniszló Sándor meghívta reggelizni. 

Zuglói parkolási botrány

Anonymus 2022. március végén közzétett egy olyan hangfelvételt, amelyen P. a zuglói parkolási botrányról beszélt, amelynek főszereplői prominens zuglói szocialista politikusok voltak. Az eszmecsere során P. azt állította, hogy igazak a korrupcióról szóló vádak.

Emlékezetes, hogy a parkolási ügy akkor robbant ki, amikor Fuzik Zsolt vádalku keretében részletes vallomást tett. Fuzik a SYS IT Services Kft. ügyvezetője, aki informatikai cégével lényegében egy számlagyárat működtetett és túlárazott szolgáltatásokat kínált.

A fiktív számlázási ügyben meggyanúsított üzletember a nyomozók előtt terhelő nyilatkozatot tett Tóth Csaba és Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőkre, Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterre és nem utolsósorban Baja Ferencre, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai főtanácsadója volt.

Tóth és Horváth a zuglói parkolási cég, a SIS Parking Kft. nyereségéből több mint negyedmilliárd forintot zsebelhetett be, míg Molnár és Baja azért kért pénzt, hogy „ne támadják meg” a SYS IT Services Kft. és a BKV között kötött informatikai szolgáltatásokról szóló, 19 milliárd forintos szerződést. 

Fuzik vallomása szerint Molnár 40, Baja pedig 30 millió forint kenőpénzt kapott. Fuzik egyébként vállalta a hazugságvizsgálatot is, a poligráf szerint a férfi igazat mondott, amikor a vesztegetési ügyekről beszélt.

P. elmondta, ő és egy üzlettársa is indulni akart a BKK egyébként többmilliárdos jegyautomata-tenderén, mivel nekik megvolt a megfelelő szoftverük. Versenytársuk az IT Systems nevű cég volt, amely P. szerint Molnár Zsolt és Horváth Csaba érdekeltségébe tartozott. P. megakadályozandó, hogy a BKK az IT Systemsszel szerződjön, cikkeket íratott HVG-re és a Telexre, amelyekben a portálok feltárták az 1,6 milliárdos „mutyigyanús” ügyletet. Végül P. üzlettársa lett a tender nyertese

Óbuda Újság

Érdekesség, hogy a hatóságok által a III. kerületi önkormányzattól lefoglalt dokumentumok alapján nem a fent nevezett ügyekben, hanem az Óbuda Újság botránya kapcsán indított nyomozás során tartottak nemrég házkutatást a III. kerületi önkormányzatnál.

Erről eddig mindössze azt lehetett tudni, hogy P. Gábor a már említett Key Price Kft.-je vette át az Óbuda Újság kiadásának feladatait, miután 2019-ben az új DK-s városvezetés szerződést bontott az addig munkát végző céggel. 

A Key Price öt évre nyerte el a kiadói munkákat 356 millió forint értékben

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az történt, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. Ezért csaptak le P.-ékre és ezért szálltak ki az önkormányzathoz is.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, mögötte Kunhalmi Ágnes (MSZP), Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője (balra), Szaniszló Sándor (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP), Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere (balra a második) és Gajda Péter (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP), Kispest polgármestere (jobbra) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.