Zöld vízre és haltetemekre panaszkodnak a Velencei-tónál

A hatóságok szerint nincsenek vízminőségi problémák.

2024. 04. 06. 10:08
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habzó és zöld a víz, néhol haltetemek tarkítják a Velencei-tó partját – jelezte egy olvasó a Fejér Vármegyei Hírportálnak. A lap érdeklődésére a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a legfrissebb vízminőségi mérések alapján a Velencei-tó vizében

a pikoalgák szaporodása jellemző.

Jelenlétük befolyásolhatja a víz színét, de

vízminőségi problémát nem okoznak.

A halpusztulással kapcsolatosan azonban nem kompetensek – tették hozzá.

Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének vezetője beszámolt róla, hogy kollégái megnézték a tavat mindenhol, szerencsére

tetemet nem találtak máshol.

– Egy nagy tóban néhány elhullott hal mindig előfordul, főként tavaszi időszakban. A habzás különösen szeles időben teljesen természetes dolog, az elpusztult alga, bomló fehérje a magas kémhatás mellett felhabzik a hullámzástól, az algaszám a megszokottnál magasabb jelenleg a tóban, de elfogadható szintű, remélhetőleg ez nem fog fokozódni, és emiatt a habzási jelenség még erősebben jelentkezhet – figyelmeztetett a szakember.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.