Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Itt az ítélet, döntött a szombathelyi baloldal plakátbotránya ügyében a Kúria

Nincs több szabálysértés.

Forrás: Vaol2024. 05. 31. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a Fidesz szombathelyi politikusai egy ideje hangoztatják: közpénzből, egészen pontosan a város pénzéből kampányol a helyi baloldal. – Az ügyben május 31-én jogerős végzést hozott a Kúria – hívta fel a figyelmet a Vas vármegyei hírportál (Vaol.hu).

Az Alkotmánybíróság és a Kúria is megállapította, hogy a százszázalékos városi tulajdonban lévő cégek megtöbbszörözték az Éljen Szombathely! Egyesület kampányeszközeit. Mégpedig a saját vagyonukkal, ami közpénz, a szombathelyiek pénze. – Ez azt jelenti, hogy a városi cégek vezetői jogtalan módon a rájuk bízott anyagi eszközöket nem rendeltetésszerűen felhasználva megtámogatták Nemény Andrásékat – mondta sajtótájékoztatóján Hende Csaba (Fidesz–KDNP), Szombathely országgyűlési képviselője, aki arra is rámutatott: nagyon súlyos eset ez.

 

Vége a szabálytalanságoknak

Az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont NKft, a Szova NZrt., valamint a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok azzal, hogy általuk kihelyezett plakátok és hirdetések egyedi grafikája, betűtípusa és színkombinációja megegyezik az elsőrendű érintett jelölőszervezet, az Éljen Szombathely! Egyesület 2019 óta használt plakátjain és reklámjain használtakkal, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi 33. törvény 2. szakasz 1. bekezdés c.) pontjában foglaltakat – tájékoztatta a sajtó képviselőit Hende Csaba, majd kiemelte:

Ezért a Kúria az Agorát, a Szovát és a Vásárcsarnokot eltiltja a további jogszabálysértéstől. Az érintett önkormányzati társaságoknak haladéktalanul mindenhonnan el kell távolítaniuk az óriásplakátokat, a hirdetéseket, a bevásárlókocsik frontján lévő feliratokat és mindent.

Hende Csaba megjegyezte, szerinte kétségtelen, hogy a választási csalástól a költségvetési csaláson át a hűtlen kezelésen keresztül a hivatali visszaélésig számos súlyos bűncselekmény kérdése merül fel. A plakátbotrány miatt Hende Csaba szerint Nemény András méltatlanná vált a polgármesteri pozícióra, le kellene mondania és vissza kellene lépnie a polgármesterjelöltségtől is.

 

Reagált az Éljen Szombathely! elnöke is

– Meg vagyok lepődve, de tudomásul vesszük a döntést, mert jogkövető állampolgárok vagyunk, jogkövető szervezet vagyunk. Mindenképpen érdekesnek tartom, hogy ez a Kúria egyszer már döntött másként – reagált a Kúria pénteki végzésében foglaltakra Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! elnöke – írta a Vaol.

Borítókép: Szombathely, városháza (Fotó: Wikimedia Commons/Kovacs Daniel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.