Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Pillanatokon belül jégeső csap le az országra, megszólalt a katasztrófavédelem

Öt vármegyét kerüljön el, ha teheti.

Forrás: Hungaromet, MTI2024. 05. 21. 15:41
Heavy,Rain,With,Hail,Hits,The,Roof,Of,The,Car.,jégeső
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt vármegyében számíthatunk kedden komolyabb zivatarokra, ezek a Hungaromet figyelmeztetése alapján az alábbiak: 

  • Zala
  • Somogy
  • Tolna
  • Baranya
  • Bács-Kiskun.

Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, a meteorológiai szolgálat az ország összes vármegyéjére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt, ami azt jelenti, hogy a térképükön sárgába öltözött az ország. 

 

Arról tájékoztattak továbbá, hogy a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Kedd késő délutánig főként a Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba, a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 2-4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel. Az éjszaka második felére a zivatarok az ország északkeleti felére tevődnek át.
   Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni. 

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.