Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Már csak három hét van a választásokig, ahol rekordmennyiségű szavazatot adhatunk majd le

Június 9-én két választást is tartanak hazánkban, egyes helyeken pedig akár öt szavazólapot is kézhez kaphatnak a választók.

2024. 05. 19. 6:25
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségű, dupla választást fognak tartani június 9-én hazánkban. Most először történik ugyanis, hogy Magyarországon egyszerre tartanak önkormányzati és EP-választásokat is. Ennek értelmében pedig Budapesten és a nem megyei jogú városokban élőknek öt szavazólap kitöltésére lesz lehetőségük. 

A települések mellett ugyanis 19 vármegyei, illetve a Fővárosi Közgyűlésbe is új tagokat választanak. 

Ez listás rendszer szerint fog működni, vagyis pártok vagy egyesületek listái közül egyet kell kiválasztania a szavazóknak. A közgyűlésekbe a bejutási küszöb a fővárosban öt százalék, a megyékben viszont a két jelölőszervezet által állított listáknak legalább tíz, a három vagy több jelölőszervezet által állított listáknak legalább 15 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy helyet kapjanak. Azon pártlistákra leadott szavazatok, amelyek nem érik el a bejutási küszöböt, elvesznek.  

A települések képviselő-testületeiben helyet kapó személyek megválasztása azonban ennél jóval bonyolultabb, ugyanis más választási szabályok érvényesek a tízezer főnél nagyobb, illetve az annál kisebb városok, falvak esetében. 

A tízezer főnél nagyobb településeket ugyanis megközelítőleg egyenlő lélekszámú egyéni kerületekre osztják, amelyben lehetőség lesz megválasztani a polgármestert, és az egyéni képviselőt. Azonban a vesztes jelöltekre leadott szavazatok ebben az esetben nem vesznek el, ugyanis azokat a kompenzációs listákon fogják egyesíteni, amely alapján további mandátumokat osztanak ki. 

Azonban a több mint háromezer, tízezer főnél kisebb településen nem csak egy jelöltre lehet majd szavazni. 

Ugyanis ezek a települések egy választókerületnek minősülnek, ahol a választók a teljes képviselő-testületet egyként választják, egyéni listás rendszerben. Tehát ha a képviselő-testület ötfős, akkor abban az esetben a választóknak lehetőségük van a polgármester mellett további öt jelöltet választani. 

Ennél jóval egyszerűbb a polgármesterek és a főpolgármester megválasztása, azokat ugyanis az egész országban mindenhol ugyanúgy választják, vagyis a legtöbb szavazatot elnyert jelölt ülhet be a polgármesteri székbe. Budapesten a kerületi polgármesterek mellett főpolgármestert is választanak teljesen ugyanazon metódus szerint. 

Európai parlamenti választás

Az európai parlamenti választás szavazólapján, amely kék lesz, kizárólag pártok nevei fognak szerepelni. Az Európai Parlamentbe a bejutási küszöb minden lista, így az egy- és többpártiak számára is öt százalék. Azon pártokra jutó szavazatok, amelyek nem érik el az ötszázalékos bejutási küszöböt, elvesznek. Az Európai Parlamentbe az idei választással 21 magyar képviselő fog bekerülni.

Borítókép: Szavazóurnák (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.