Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ötmilliárd forintos fejlesztés indul öt fővárosi középiskolában

Az intézményfejlesztési program a szakképzési rendszer átalakítását szolgáló kormányzati tervek harmadik pillére.

Forrás: MTI2024. 05. 15. 16:02
PÖLÖSKEI Gáborné
MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGSZC) öt fővárosi intézményében ötmilliárd forint értékben indul infrastruktúra- és eszközfejlesztési program – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné elmondta, hogy az uniós Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) program keretében 

országosan összesen 34 helyszínen 96 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a szakképzési központok fejlesztésére és eszközbeszerzésére.

Az intézményfejlesztési program a szakképzési rendszer átalakítását szolgáló kormányzati tervek harmadik pillére – fogalmazott. A szakképzés új alapokra helyezésének első lába a humán erőforrás fejlesztése volt, ami az oktatók történelmi léptékű bérfejlesztését és a magas minőségű továbbképzés lehetőségének hozzáférését jelentette – mondta, hozzátéve, hogy a módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek az oktatóknak.

Az oktatás tartalmi részét is meg kellett változtatni, hogy a gazdasági szereplők által támasztott változó igényeket, velük együttműködve, beemeljék a tananyagba

– mondta.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a szakképzés nemcsak a gazdaság szereplőit szolgálja, hanem egy karrierlehetőség is a diákok számára. – Azzal, hogy összekötöttük a felsőoktatással és az okleveles technikus képzéssel, a szakképzés mára a mérnökképzés előszobájává vált. Ezt jól mutatja, hogy hétezer-ötszázról tizenhétezerre nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek száma – emelte ki.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta: a megújult Országos Építészeti Tervtanács ellenőrzi az intézmények felújítási terveit. A projektben konzorciumi partnerként részt vevő Építési és Közlekedési Minisztérium felel a tervezéssel és kivitelezéssel összefüggő feladatokért.

A programban a Szily Kálmán Technikum és Kollégium épületének teljes körű felújítása és energetikai korszerűsítése révén az épület prímenergia-felhasználása 30 százalékkal csökkenhet – ismertették. A Fáy András Technikumban a meglévő két tanműhely bontása után alternatív hajtásláncú gépjárművek oktatásához tanműhelyt hoznak létre, továbbá energetikai korszerűsítéseket is végrehajtanak. 

A kivitelezési munkálatok a két technikumban várhatóan 2026-ban fejeződnek be.

A másik három intézményben – Bánki Donát Technikum, Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum, Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum – nagy értékű eszközök beszerzésére kerül sor a programnak köszönhetően.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.