Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Orbán Viktor: Dolgozzunk, álljunk ki, és amikor eljön az idő, győzünk!

Televíziós interjút adott Orbán Viktor a tegnapi választások után.

2024. 06. 10. 18:35
Budapest, 2024. június 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha 45-öt mond, akkor az jobban hangzik, de a 44,6 százalék Európa-rekord – fogalmazott Orbán Viktor az M1-nek adott interjúban a tegnapi európai parlamenti választáson a kormánypártok által elért eredményt értékelve. A miniszterelnök az 57 százalékos részvételi arányról szólva elmondta, hogy a demokrácia jól van és virul, majd köszönetet mondott a választóknak.

– Még soha nem szavaztak annyian ránk egy európai választáson, mint most. Fontos, hogy ne csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is lássuk – tette hozzá. Mint jelezte, a mozgósítás kulcskérdés, a részvétel pedig azért volt magas, mert a háború vagy a béke kérdése volt a választás tétje. 

Ez a választás egy bonyolult választás volt, mert egyszerre volt európai és magyar önkormányzati választás. Amikor a kampány indult, Orbán Viktor elmondása szerint tudta, hogy a régi és az új ellenzéket is le kell győznie, ezt különösen értékes eredménynek látja.  

Mint mondta, megőrizték a bizalmat, sőt, növelték a támogatást, de nyertek és vesztettek városokat. – Jobban kell dolgozni, csak az alázatos munka segíthet. Mindig is a munkában hittem, a kampány már csak a végkifejlet – jelentette ki a kormányfő. 

Az európai szövetségkeresésről Orbán Viktor elmondta: egyik szemük sarkából folyamatosan az európai pártokra kellett figyelniük. Az európai politikusok egyre gyorsabb háborúba sodródását meg kellett állítani, ha ez nem sikerül, akkor kötésig fogunk egy háborúba állni, ez volt az ő üzenete. 

– Most ezt sikerült lelassítani, mert Franciaországban nagy változás történt, nagy arányban nyertek a békepártiak. Az első félidőt megnyertük, 1-0 ide, várjuk, hogy Donald Trump hozza a második félidőt – fogalmazott. 

A kormányfő elmondta, hogy minden választást akkor kell megnyerni, amikor van. Hozzátette: 

lesz majd választás 2026-ban és később is, azokat akkor kell majd megnyerni.

Jelezte, hogy van munka bőven a kormány háza táján, mint a gazdaság újraindítása, figyelni arra, hogy ne szabaduljon el ismét az infláció. Kiemelte, hogy hazánknak egyszerre kell kimaradnia a háborúból és foglalkozni a mindennapi teendőkkel is.

Budapest, 2024. június 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

–  Ha a két jobboldali frakció, a konzervatívok (ECR) és az Identitás frakció megegyezik és mi is csatlakozunk ehhez, akkor az a második erő lesz az EP-ben – fogalmazott a brüsszeli erőviszonyok átalakulása kapcsán Orbán Viktor. 

A kormányfő rámutatott: az önkormányzati választásokon jobban szerepeltek a vártnál, de nem olyan jól, mint ahogy szerette volna, mert négy megyei jogú várost szereztek vissza, de hármat elvesztettek 2019-hez képest, illetve az összes vármegyei közgyűlésben ők a legerősebbek, beleértve a fővárost is. A budapesti kerületeket döntetlenre hozták, egyet elvesztettek, egyet visszaszereztek.

– Ilyen gyötrelmes háborús évvel a hátunk mögött 14 százalékot a másodikra verni jó eredmény, ezt 2026-ban is aláírnám – jelentette ki a kormányfő. A sikerért meg kell küzdeni, örüljünk a mostani választás sikerének – tette hozzá. 

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről a miniszterelnök kifejtette: a jelöltjük ötlete alapján megjátszották, és megnyílt a verseny. – Budapest pénzügyi csődben van, sok munkát kell végezni ahhoz, hogy a budapesti emberek olyan városban éljenek, mint amilyet szeretnének és megérdemelnek – mondta Orbán a fővárosi helyzetről. 

A miniszterelnök szerint a politikában az idő és a munka számít, illetve az alázat. Magyarországon azt méltányolják, hogy itt stabil, kiszámítható közbiztonság és munka van. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy neki az idejének húsz százalékát teszi ki a politikai és nyolcvan százalékát a kormányzati a munka, nyugati kollégáinál ez fordítva szokott lenni.

– Dolgozzunk, álljunk ki, és amikor eljön az idő, győzünk, ahogy az elmúlt választások alkalmával mindig győztünk. Nincs olyan párt Magyarországon, amelyik ne cserélne velünk boldogan – fogalmazott az interjú végén Orbán Viktor.

Borítókép: A miniszterelnök a választások után az M1-nek adott interjút (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.