Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A Kutyapárt elnökét a hergelés érdekelte, az érdemi munka kevésbé

Korrupcióval és jogkörmegvonással vádolta meg az újonnan megválasztott polgármester, Kovács Gergely (MKKP) a hegyvidéki önkormányzat munkatársait. A választás utáni első XII. kerületi testületi ülésen komoly indulatokat kiváltó kijelentések, sőt rágalmak is elhangzottak, amelyeket a Hegyvidék októberig még hivatalban lévő polgármestere, Pokorni Zoltán (Fidesz) nem hagyott szó nélkül. A regnáló városvezető lapunknak úgy fogalmazott: Kovács pártelnök úr politikai céljait a valótlan állítások szolgálják.

2024. 06. 29. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrtak az indulatok a választás utáni első testületi ülésen a XII. kerületben. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, önkormányzati képviselő, októbertől polgármester már az ülést megelőzően nyilvánosan korrupcióval vádolt meg önkormányzati dolgozókat, például az „építési osztály” munkatársait, mondván, hogy „a fél kerület lefizette őket”. Minderről – mint maga is elismerte – bizonyítékkal ugyan nem rendelkezik, de többen mondták neki, így elhiszi.

Pokorni Zoltán jelenlegi polgármester lapunk kérdésére határozottan visszautasította a rágalmakat. 

– Minden alaptalanul megvádolt munkatársunk megfelelő munkaügyi védelemben fog részesülni – jelentette ki lapunknak. Emlékeztetett arra, hogy az építésigazgatás már hosszú évek óta a kormányhivatalok feladata, nem az önkormányzaté. Ráadásul a hivatalban húsz éve nincsenek osztályok, hanem irodák működnek. Pokorni Zoltán szerint Kovács Gergely nemcsak a tudatlanságát árulta el, hanem a rágalmait motiváló politikai indulatát is. 

Szerinte ugyanez a mentalitás jelent meg Kovács Gergely részéről a képviselő-testület legutóbbi ülésén is. Az MKKP elnöke a Mártonhegyi úti egykori pulmonológiai központ, a tüdőszanatórium területének szabályozása kapcsán azt állította, hogy az önkormányzat 420 négyzetméterrel növeli a területen a beépíthetőséget. Pokorni Zoltán a képviselő-testület ülésén világossá tette, hogy a valóság ennek éppen az ellenkezője: az önkormányzat 420 négyzetméterrel csökkenti a beépíthetőséget, miközben megnöveli a zöldfelület arányát. Ráadásul a terület egy részén az önkormányzat megtiltja a lakófunkciót, és csak intézményi funkciót enged, ami megegyezik az ellenzék korábbi követelésével. A regnáló polgármester ezt lapunknak is megerősítette. 

– Világos, hogy Kovács pártelnök úr politikai céljait a valótlan állítások szolgálják, de azért nem ártana, ha a politikai szándékú kommunikációjának a valósághoz is lenne némi köze – szögezte le a hivatalban lévő polgármester.

A hegyvidéki képviselő-testület ülésén a polgármester jogköreivel kapcsolatban is éles vita alakult ki. 

Kovács azt állította, hogy a fideszes többségű testület csökkenteni akarja az ő októbertől hatályos polgármesteri jogköreit. Pokorni Zoltán szerint ennek éppen az ellenkezője történt. Mivel Kovács nyilvánosan üzente meg, hogy nem tart igényt a jelenlegi jegyző munkájára, így a hivatal működőképességének megőrzése érdekében azt tartják helyes és célszerű lépésnek, ha valamennyi korábban jogszerűen átadott hatáskör visszakerül a testülethez. Így az október 1-jén megalakuló új testület többsége a saját szándékai szerint oszthatja ki újra a jogköröket. 

– Az új testület joga és felelőssége lesz eldönteni, hogy a visszakapott hatásköreiből mit oszt szét újra, vagy miket tart meg saját kompetenciában − húzta alá Pokorni, aki lapunknak azt is elmondta, hogy miután helyretették az MKKP elnökének politikai indíttatású rágalmait és tévedéseit, egy, a kerület jövője szempontjából fontos, 2,5 milliárd forint értékű európai uniós pályázat beadás előtt álló anyagáról szerettek volna tárgyalni. 

Ám Kovács Gergely és momentumos képviselőtársa, Vadász Gábor a napirendi pont tárgyalásának megkezdésekor szó nélkül felálltak és elhagyták az üléstermet. 

Pokorni az esettel kapcsolatban hangsúlyozta: az Egészséges utcák nevű program rendkívül fontos beruházás, amelynek tervezése, pályázati előkészítése évek óta tart, a megvalósítás felelőssége azonban már az új vezetést terheli majd. 

– Ezért is volt érthetetlen és megdöbbentő, hogy Kovácsék inkább kimentek elszívni pár cigarettát, ahelyett hogy tájékozódtak volna a rájuk váró feladatról – szögezte le Pokorni Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.