Tavaly 500–550 forint volt, idén már 550–600 forintba kerül egy gombóc fagylalt a hazai cukrászdákban, ahol a tavalyi 17,6 százalékos inflációnál jóval kisebb mértékű, átlagosan 10 százalékos áremeléssel védekeznek a keresletcsökkenés ellen – írja a Világgazdaság.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke a lapnak elmondta: a szerény áremelés fogyasztásra ösztönzi a vendégeket, fontos, hogy jól fogyjon a fagylalt, mert amikor a két gombóc helyett csak egy fogy, az senkinek nem jó. Ezért maradt a fagyi ára jellemzően 600 forint alatt gombóconként idén, pedig az önköltség sokat nőtt időközben.
Szerencsére nagyon szeretjük a fagyit, és egyre keresettebbek a prémium termékek, a magyar fagylaltmesterek pedig egyre nagyobb nemzetközi sikereket érnek el
– mutatott rá a szakember.
Mi a kedvenc fagyi?
Érdekes, hogy a magyarok körében az örökzöld slágernek számító alapízekből, a csokiból, vaníliából, eperből és citromból adják el a legtöbbet, de ezek mellett egyre színesebb a kínálat – árulta el Erdélyi Balázs.
Feljött a toplista élére a pisztácia és a mangó,
miközben egyre népszerűbbek az ízesített, több összetevős fagylaltok. A magyar cukrászok nagyon kreatívak, a fagylaltvásárlók pedig nyitottak a különböző párosítások, zöld- és egyéb fűszerekre – magyarázta.