Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Levonult az árhullám a Dunán

Szárazabb és melegebb idő jön.

2024. 06. 15. 16:47
Budapest, 2024. június 8.
Az áradó Duna Budapesten az árhullám tetõzésekor 2024. június 8-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugszanak a folyóink, és ezzel a vízügyes szakemberek is – számolt be az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna árhullámának tetőzése tegnap elhagyta az országot, a Rábán pedig Árpásnál tart, és harmadfok körül várható az értéke.

A szárazabb és melegebb időnek köszönhetően valószínűsíthetően nem lesz utánpótlása az árhullámoknak,

ezért a vízügyi szolgálat is csökkentheti a két hete tartó megfeszített védekezési tempót.

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer már nincs felettünk. A legfrissebb előrejelzés szerint szombaton és vasárnap a nyugati és az északi vízgyűjtőkön ugyan még lehet kisebb csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható. A folyó múlt szombati budapesti tetőzését követően napokig nagyon lassan csökkent a vízszint, ám csütörtöktől felgyorsult az apadás üteme. Tegnap napközben a Duna Mohácsnál is tetőzött, első fok fölött, 797 centiméterrel.

Az árhullám tetőzése mára elhagyta az országot.

A Rába tetőzése jelenleg Árpásnál tart, a harmadfok szintje körül várható ennek értéke. Győrnél a Duna miatti apadási tendencia mellett legfeljebb néhány deciméteres emelkedést okoz a rábai árhullám a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

A Murán az ár Letenyénél tegnap reggel néhány centiméterrel a másodfok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig a másodfok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

Borítókép: Az áradó Duna Budapesten (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.