Fontos programot jelentett be Müller Cecília

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés mind Magyarországon, mind a világon.

Forrás: MTI2024. 06. 09. 16:50
Budapest, 2024. június 7.
Müller Cecília országos tisztifõorvos a vastagbélszûrés országos kiterjesztésérõl szóló sajtótájékoztatón Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban 2024. június 7-én. Országossá terjesztik az 50-70 év közötti lakosság körében a kétévenkénti vastagbélszûrést, amelyre a kormány idén 1,4 milliárd forintot, jövõre hárommilliárd forintot biztosít.
MTI/Balogh Zoltán
Müller Cecília Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pilot program után országossá terjesztik az ötven–hetven év közötti lakosság körében a kétévenkénti vastagbélszűrést – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egy pénteki rendezvényen. Takács Péter közölte: a szűrőprogramra a kormány idén 1,4 milliárd forintot, jövőre hárommilliárd forintot biztosít. Az államtitkár azt mondta, a kormány célja, hogy a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen.

Ennek érdekében kérték fel Ádány Róza professzort, a Debreceni Egyetem egyetemi tanárát, az intézmény Népegészségügyi Karának alapítóját, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének alapító elnökét, jelenlegi tiszteletbeli elnökét és az egyesületet, hogy készítsenek egy tíz évre szóló népegészségügyi stratégiát. Ez a dokumentum

a megelőzést helyezi előtérbe, de a korai betegségfelismerés is hangsúlyt kap a következő időszakban, és ennek nyomán egy új szűrési keretrendszert hoznak létre

 – ismertette az államtitkár. Kiemelte: a Belügyminisztérium vállalja, hogy lépésről lépésre megvalósítja a dokumentumban foglaltakat, megerősíti a népegészségügyi szemléletet az egészségügyben. – Dolgozunk azon is, hogy jövőre elinduljon az általános egészségfelmérés a munkaképes korú lakosság körében. Ezt a menedzserszűréshez hasonló, ingyenes vizsgálatsort ötévente kívánja biztosítani a kormányzat a felnőtteknek – tette hozzá.  

Müller Cecília országos tiszti főorvos emlékeztetett: a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés mind Magyarországon, mind a világon, azonban egy jól szűrhető betegségtípus, a betegség korai felismerése és kezelése életet menthet.

A betegség sokáig tünetmentes, a daganat kialakulása akár nyolc-tíz évig is elhúzódhat.

A részletekről elmondta: a szűrővizsgálat első fázisa a székletvér laboratóriumi elemzése, amihez mintavételi egységcsomagot kapnak a páciensek, amivel otthon megtörténhet a mintavétel. Ezt kell beküldeni a laboratóriumba, ahol elvégzik a vizsgálatot. Amennyiben ennek eredménye úgynevezett nem negatív eredmény hoz, akkor van szükség a kolonoszkópiás vizsgálatra.

 

Borítókép: Müller Cecília (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.