Ötletes fogással, azaz fogásokkal emlékezik meg II. Erzsébet brit királynő 1993-as budapesti látogatása alkalmából a Gundelben lezajlott 32 személyes ebédről az idén 130 éves étterem, amely az évforduló alkalmából elindított Hírességek menüi sorozatának első részével a koronás vendég menüjét teszi bárki számára elérhetővé – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.
A Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését 2021-ben vette át az Eventrend Group, amelynek vezetői a városligeti étterem alapítója, Gundel Károly üzleti filozófiájához visszakanyarodva arra törekszenek, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel-életérzés, hanem bárki átélhesse azt.
Királyi fogásokkal indul a Hírességek menüi sorozat
Most még ennél is tovább lépnek, a II. Erzsébet brit királynő tiszteletére hajdan Kalla Kálmán séf által összeállított menüsort július 8-tól tíz napon át bárki kérheti és megízlelheti.
A királynő számára a Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd különösen nagy szó volt, mert állítólag
ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
A kulisszatitkok ma már publikusak: az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak.
„Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek” – számolt be akkoriban a Kurír a készülődésről.
A válogatást ihlető II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Antall József miniszterelnök és felesége másnap, május 5-én adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére.
Az ebéd helyszíne a Gundel-palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek.
A négykoronás ünnepi ebéd
Az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek hajdan elárulta, hogy a négy korona „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”.
- Előételnek lazac került a vendégek elé magyar spárgával,
- ezt galambesszencia követte,
- a főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát,
- az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek.
Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel-borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték
– összegezte a Gundel a történelmi ebéd részleteit.
Moldován Viktor, a Gundel executive chefje elárulta:
korabeli tévéhíradók és fotók alapján rekonstruálta a királynői díszebéd fogásait.
– számolt be róla a VG.hu.