Íme, ezt ette II. Erzsébet királynő a Gundelben

Új attrakcióval, a Hírességek menüivel ünnepli 130. születésnapját a Gundel étterem, amely már nemcsak hirdeti az egykor vendégül látott különleges vendégek névsorát, hanem bárki számára megízlelhetővé teszi a tiszteletükre adott díszebéd vagy -vacsora ételsorát. Elsőként II. Erzsébet királynő 1993-as budapesti látogatásának állít emléket a bakancslistás magyar étterem, amely július elején mindössze tíz napra tűzi étlapjára a királyi vendég látogatására összeállított négyfogásos menüsort. Az új gasztronómiai attrakciót Gundel Károly, az étteremtulajdonos dédunokája részvételével tartott szerdai sajtótájékoztatón harangozták be.

Forrás: VG.HU2024. 06. 05. 22:44
Az 1894-ben épült Gundel étterem. Az 1860-as években a Városligetben, az Állatkert alapításakor elhatározták, hogy a kert területén egy vendéglőt is létesítenek. Több üzemeltető után 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól és átnevezte a Gundel névre. A magyar konyhaművészet úttörőjének számító, exkluzív étteremnek helyet adó Gundel Ház és kertje túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás évtizedeit is. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötletes fogással, azaz fogásokkal emlékezik meg II. Erzsébet brit királynő 1993-as budapesti látogatása alkalmából a Gundelben lezajlott 32 személyes ebédről az idén 130 éves étterem, amely az évforduló alkalmából elindított Hírességek menüi sorozatának első részével a koronás vendég menüjét teszi bárki számára elérhetővé – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Gundel
Négykoronás menü: bárki megkóstolhatja majd, hogy mit evett a Gundel étteremben egykor II. Erzsébet (Fotó: Gundel Étterem)

A Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését 2021-ben vette át az Eventrend Group, amelynek vezetői  a városligeti étterem alapítója, Gundel Károly üzleti filozófiájához visszakanyarodva arra törekszenek, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel-életérzés, hanem bárki átélhesse azt.

 

Királyi fogásokkal indul a Hírességek menüi sorozat

Most még ennél is tovább lépnek, a II. Erzsébet brit királynő tiszteletére hajdan Kalla Kálmán séf által összeállított menüsort július 8-tól tíz napon át bárki kérheti és megízlelheti.

A királynő számára a Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd különösen nagy szó volt, mert állítólag 

ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

A kulisszatitkok ma már publikusak: az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. 

„Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek” – számolt be akkoriban a Kurír a készülődésről.

A válogatást ihlető II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Antall József miniszterelnök és felesége másnap, május 5-én adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére.

Az ebéd helyszíne a Gundel-palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek.

Gundel
A Gundel étteremben megtartott díszebédre érkezett díszvendég, II. Erzsébet királynő (Fotó: Gundel Étterem)

A négykoronás ünnepi ebéd

Az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek hajdan elárulta, hogy a négy korona „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. 

  • Előételnek lazac került a vendégek elé magyar spárgával, 
  • ezt galambesszencia követte,
  • a főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát,
  • az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. 

Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel-borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték

– összegezte a Gundel a történelmi ebéd részleteit.

Moldován Viktor, a Gundel executive chefje elárulta:

korabeli tévéhíradók és fotók alapján rekonstruálta a királynői díszebéd fogásait.

 – számolt be róla a VG.hu.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Gundel étterem (Fotó: MTVA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.