Hatalmas szúnyoggyérítési akció várható a héten, mutatjuk a részleteket

Budapesten sem kímélik majd a vérszívókat.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság2024. 06. 03. 11:51
Fotó: Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy húszezer hektáron, Budapesten és öt vármegyében lesz szúnyoggyérítés a héten – adta hírül a lapunknak eljuttatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A főváros III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerülete mellett Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a földről biológiai lárvagyérítést végeznek. A kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre hetvenöt településen lehet számítani, a lakott részeken platós gépjárműre szerelt permetezőkkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert. 

A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás. 

Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a részletes településlista a tervezett gyérítési időpontokkal. 

Meleg időben a csípőszúnyogok szaporodása felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok fajnak a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet, márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.