Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Lilába borult Tihany, már virágzik a levendula + fotók

Június 21. és 30. között lesz a Levendulahetek.

2024. 06. 15. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszadik alkalommal szervezik meg a Levendulaheteket Tihanyban június 21–30. között, de az időjárás miatt már kinyílt a félsziget ikonikus virága, így azt már június 14-én, pénteken, a fesztivál megnyitóján is lehetett szedni a tihanyi deltában, a 71-es számú főút mellett – írja a Veszprém vármegyei hírportál.

Fotó: Napló/Nagy Lajos

Idén jeles évfordulót ünnepel a félsziget egyik legnagyobb rendezvénye, a Levendulahetek programsorozata. A rendezvényt hagyományteremtő céllal hozta létre a Németh László Művelődési Ház a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaival együttműködésben.

 

Tihanyi hungarikum

A Tihany Fejlesztéséért Alapítványnak köszönhetően eredetvédett lett a tihanyi levendulaolaj, és az a cél, hogy a tihanyi levendula és -olaj a későbbiekben hungarikummá váljon. Tósoki Imre polgármester aláhúzta: a levendulát ma már sok mindenhez felhasználják, így nemcsak illatszert készítenek belőle, hanem megtalálható a gasztronómia kínálatában, illetve különféle italokban is. Nem beszélve arról, mennyi irodalmi műben említik a félsziget ikonikus növényét.

A levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége, mára valódi brand lett belőle. Az apátság környékén valószínűleg az 1920-as évek előtt is voltak levendulaültetvények. Akkoriban vett bérbe egy nagyobb területet Bittera Gyula, aki korának egyik legnevesebb gyógynövényszakértője volt, és európai szinten elismert szaktekintélynek számított. A félsziget és a környék klímája igen kellemes, szubmediterrán jellegű, és olyan jól érezte magát itt a levendula, hogy több mint száz hektáron telepedett meg.

Fotó: Napló/Nagy Lajos

A Levendulahetek létrehozásának elsődleges célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, a hagyományok felelevenítése szórakoztató formában. A növény reneszánszának köszönhetően már sok vállalkozás foglalkozik a településen a levendulával, a nemzeti park levendulamezőjén kívül több helyen létesítettek ültetvényt, a bencés apátság képviselői és helyi vállalkozók is. 2019 óta ismét van Tihanynak saját levendulalepárlója, megalakították a levendulatanácsot, és a védjeggyel ellátott tihanyi levendulaolaj csak Tihanyban termelt és a településen feldolgozott levendulából készülhet.

A jubileumi rendezvényen a szervezők gazdag programsorozattal várják a vendégeket június 21–30. között Tihany több helyszínén. A korai jó időnek köszönhetően a levendulamezők a megszokottnál hamarabb borultak lilába, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Szedd magad! akciója már június 14-én elkezdődött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.