Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megvan, mikor lesz a Balaton-átúszás

A megrendezés az időjárástól is függ.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 17:53
Balatonboglár, 2023. július 23.
A 41. Lidl Balaton-átúszás féltávjának résztvevõi a balatonboglári rajtnál 2023. július 23-án.
MTI/Varga György
Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is magas részvételi arányra számítanak a szervezők a Balaton-átúszáson. Az eseményt 42. alkalommal rendezik meg, negyven nappal az esemény előtt az ország 800 településéről érkezett előnevezések száma már meghaladta a hatezret.

Az egyedülálló nyílt vízi úszóesemény nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek számára is vonzó nyári program: jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd

a Balatonban július 20-án.

A nevezők 41 százaléka nő, miközben az első Balaton-átúszásokon mindössze négy százalék volt a hölgyek aránya, ami mára megtízszereződött. A szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy az eseményen indulók biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp és Balatonboglár között a klasszikus 5,2 kilométeres távot, a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 kilométeres féltávot vagy a SUP-os Lidl Balaton-áthúzást.

– A különleges sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a 130 vitorlásból, tucatnyi kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Több mint ezer szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára

 – mondta Máth István versenyigazgató.

A tavalyi átúszás (Fotó: Katona Tibor)

A Balaton-átúszás kifejezetten amatőr- és hobbiúszóknak szóló nyílt vízi szabadidősport-esemény, az átlagos úszóidő három óra. Az 5,2 kilométert úszók 75 százaléka 2 óra 45 perc és 3 óra 10 perc közötti idősávban ér célba.

Az 57 perces férfipályacsúcsot úszta 2020-ban, az 1:00:58 órás női legjobb időt Risztov Éva jegyzi 2016-ból.

A megrendezésről az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a balatoni vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt két nappal – július 18-án, csütörtökön délben – adnak tájékoztatást a rendezők.

Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 21., 27. és 28., illetve augusztus 3., 4., 10. és 11.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.