Mutatjuk, hogy néz ki Magyarország klímacsíkja

Az elmúlt évtizedek drámai felmelegedését jól szemlélteti a csíkok pirosba tolódása.

Forrás: MTI, met.hu2024. 06. 21. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frissítette a magyarországi és 24 magyar település „klímacsíkját” a HungaroMet Zrt. Minden csík egy év átlaghőmérsékletét, illetve annak az 1971–2000-es referenciaidőszaktól való eltérését jelöli – tájékoztatott a szervezet. Mint azt honlapjukon írták, június 21-én van a #ShowYourStripes day, azaz a „klímacsíkos” nap. Ed Hawkins, a Readingi Egyetem éghajlatkutatója 2018-ban készített először csíkos ábrát, hogy a nagyközönség számára is könnyen értelmezhetővé tegye a Földön megfigyelhető hőmérsékletváltozást. 

Az elmúlt évtizedek drámai felmelegedését jól szemlélteti a csíkok pirosba tolódása 

– jegyezték meg.
Hozzátették: e napra időzítve aktualizálták a 2023-as adatokkal a magyarországi méréseken alapuló klímacsíkokat, amelyek a www.met.hu oldalon megtekinthetők, illetve letölthetők.

Így néz ki Magyarország klímacsíkja:

A minta jól szemlélteti az egyre gyakoribb hőhullámokat

Borítókép: Illusztráció (Fotó: pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.