A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Rétvári Bence: Brüsszeli bosszú az EU-bíróság ítélete

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint minden jogi lehetőséget meg kell vizsgálni.

2024. 06. 16. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen brüsszeli bosszú az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szemben meghozott ítélete, amiért nem fogadunk be migránsokat – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

Rétvári Bence minden magyar ember számára teljesen igazságtalannak, felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte az EU-bíróság ítéletét, amellyel kétszázmillió eurós bírság megfizetésére kötelezték Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. 

 

Gigabüntetés

Az államtitkár gigabüntetésnek nevezte a bírság összegét, hozzátéve, ez a nyolcvanmilliárd forint majdnem annyi, mint a teljes évi kórházi adósságállomány. Felhívta a figyelmet arra, hogy akárcsak az egy héttel ezelőtti választási eredmény, úgy ez a bírság is Európa-rekord. Brüsszelben azonban nem hajlandók elfogadni azt, hogy a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is elutasítják, hogy ide tömegesen telepítsenek be illegális migránsokat – mondta. 

Mi továbbra is meg akarjuk védeni a saját országunkat, és ez úgy látszik, nekik elfogadhatatlan

– hangoztatta Rétvári Bence. Megjegyezte, ez a hozzáállás különösen felháborító és elkeserítő, mert szerinte ebből az látszik, hogy Brüsszelnek fontosabbak az illegális bevándorlók, mint a magyarok vagy az európaiak. Ezzel az ítélettel a jogos önvédelem jogát akarják elvenni Magyarországtól, ki akarnak szolgáltatni minket a brüsszeli döntéseknek – közölte az államtitkár, elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy Brüsszel számára a magyar emberek jogai másodlagosak, és az EU szerint a törvények megszegőit kell előnyben részesíteni a törvények betartóihoz képest. Kijelentette: felháborító, hogy erre használják fel a legerősebb jogi eszközüket, hogy a magyar emberektől meg akarják vonni azt a jogot, hogy meghatározzák, kikkel élnek együtt és megvédik a saját külső határukat. 

 

Magyar válaszlépés

A magyar válaszlépésről a kormánypárti politikus azt mondta, minden jogi lehetőséget meg kell vizsgálni, de az már látszik, hogy nem jogi döntés született, mivel a kérelemben szereplő összeghez képest hetvenszer akkora bírságot szabott ki Magyarországra a bíróság. Rétvári Bence megfogalmazása szerint az ítéletet meghozó testületet ugyan bíróságnak hívják, de Soros György által kiképzett, különböző Soros-szervezetekben megfordult emberekkel van tele, nagyrészt olyan emberekkel, akik korábban Soros Györgynek és az ő politikájának – aminek nagyon fontos része a migráció – már leköteleződtek. Bíróként olyan döntést hoztak – folytatta Rétvári Bence –, amelyben 

messze-messze túlterjeszkedve minden indítványon egy Európa-rekord bírságot szabtak ki Magyarország ellen, így próbálva bepréselni az országot az illegális migránsok befogadásába vagy no-go zónák létrehozásába. 

Az államtitkár az interjúban megerősítette, Magyarország mindig meg fogja védeni a határait, Brüsszeltől pedig azt várta volna el, hogy fizesse ki a határkerítés létrehozásának és a külső határvédelemnek a költségeit. Azonban nemcsak hogy nem fizetik ki azt a csaknem nyolcszázmilliárd forintot, amibe került a külső határvédelem, hanem megbüntetnek minket a schengeni jogszabályok betartásáért és a külső határ védeleméért – tette hozzá. A kormánypárti politikus a műsorban arról beszélt, sejtése szerint a Magyarországot elmarasztaló döntést már korábban meghozták Brüsszelben, a nyilvánosságra hozatallal azonban megvárták az EP-választásokat, mert tartottak attól, hogy emiatt nagyobb felháborodás lesz Brüsszellel szemben. Sunyi módja az ilyenfajta ügyintézésnek olyan elmarasztaló döntést meghozni, amely egyrészt teljes mértékben semmibe veszi a jogszabályokat, másrészt pedig amelyet taktikázva, csak a voksolás után ismertetnek a nyilvánossággal – mondta Rétvári Bence. Megjegyezte, ebből az látszik, hogy Magyarországra nem egyenlő partnerként tekintenek, csak azt szeretnék elérni, hogy betartsa azt, amit Brüsszelben eldöntenek.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.