A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szijjártó Péter: Érdemi béketárgyalásokat a háborúzó felek között!

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

Forrás: MTI2024. 06. 16. 8:06
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Téte António angolai külügyminiszterrel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2024. június 3-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Téte António angolai külügyminiszterrel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2024. június 3-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svájcban zajló Ukrajna-konferenciára induló miniszter posztjában felidézte, hogy két és fél éve „élünk a szomszédunkban tomboló háború árnyékában”, és Magyarország immár két és fél éve mondja – az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett érvelve – „hangosan és világosan”, hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren.

Gondoljunk csak bele, hány ember élne még, hány családnak nem kellett volna szétszakadnia, ha a fegyverszállításokra fordított erőfeszítéseknek csak a töredékét fordították volna béketeremtésre?! – fogalmazott Szijjártó Péter.

Leszögezte: minél később kezdődnek meg a tárgyalások, minél később lesz tűzszünet, annál többen fognak meghalni és annál nagyobb lesz a pusztítás.
Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni.

Svájc békéért tett erőfeszítéseit mindig is nagyra becsültük, most is – folytatta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál. „Ez most hétvégén nem sikerül(t)” – jegyezte meg.

„Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot. Ezért mi továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürgetünk azok között, akik a háborút vívják. A nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet és üljenek végre asztalhoz!” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Téte António angolai külügyminiszterrel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2024. június 3-án (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.