Több száz jelölt már kiesett az önkormányzati versenyből

A visszalépőket nem lehet pótolni.

2024. 06. 03. 10:18
Budapest, 2020. október 15.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyûlési egyéni választókerületében kitûzött idõközi országgyûlési képviselõ-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás előtt „kiesett”, azaz visszalépő, elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani a vasárnapi önkormányzati választáson – közölte a távirati iroda. Mint írták, minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint ötszázan estek ki a választás előtt.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint 

a mostani, június 9-ei voksolás előtt már 426-an kiestek. közülük 137 polgármesterjelölt volt, 216 egyéni listás képviselőjelölt, 40 egyéni választókerületi jelölt, 24 települési kompenzációs listás jelölt és 9 vármegyei listás jelölt.


A nemzetiségi választáson 229 jelölt esett ki eddig, ebből 207 települési nemzetiségi jelölt volt, 20 területi és 2 országos listás jelölt.

Ezeket 

a kiesett jelölteket a választási eljárási törvény szerint „le kell húzni” a szavazólapról,

 ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a múlt hétig tudta „követni”, és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtattak. Az ezt követően kieső jelölteket a helyi választási irodák „húzzák le” a szavazólapokról.
A kiesett jelöltek helyett – mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele május elején lezárult – már nem indulhatnak új jelöltek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.