A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Végre hazamehetnek az önkéntesek, jövő héten már nem kell félnünk az árvíztől

A több mint kétszáz vízügyesnek a fele már végzett a munkával és otthonába tért.

2024. 06. 14. 20:33
Sárvár, 2024. június 14. A Rába folyó magas vízállása miatt elöntött kert Sárvárnál 2024. június 14-én. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védekezéshez átrendelt vízügyes szakemberek jelentős része már hazatért, nemsokára a többi társuk is követi őket – írta meg a Sonline.hu.

Az Észak-dunántúli és a Nyugat-Magyarországi Vízügyi igazgatóság köszönetét fejezte ki valamennyiüknek a megfeszített munkáért. A Rába vízgyűjtőjén az elmúlt két nap gyakorlatilag csapadékmentes volt az időjárás, és a szombaton érkező hidegfront sem okoz majd említésre méltó esőt, így a folyó felső szakaszairól az árhullámnak nem érkezik utánpótlása.

Szentgotthárdon a vasárnapi, illetve Körmendnél a hétfői tetőzés óta intenzív az apadás. A tetőzés Sárvárnál csütörtökön dél körül történt meg, 389 cm-es vízállással (III. fok 380 cm), lejjebb, Árpásnál pedig szombaton napközben lehet rá számítani, a III. fok szintje körül. Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

 

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer elhagyta az országot. Szombaton a nyugati vízgyűjtőkön még kell némi csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható a teljes dunai vízgyűjtőn.

Ugyan a Duna múlt szombati budapesti tetőzése után csak nagyon lassan csökkent a vízszint, de tegnaptól felgyorsult az apadás üteme. A hazai alsó szakaszon még tart a tetőzés. Éjszaka Bajánál 802 cm-es vízállással, a II. fok szintjét két centiméterrel meghaladóan tetőzött a folyó. A mai-holnapi napon várható mohácsi tetőzést követően az árhullám elhagyja az országot.

A kedvező hidrológiai helyzetnek köszönhetően a dunai védekezésbe bevont 122 tiszai és közép-tiszai vízügyes szakember már otthon van. A budapesti, székesfehérvári, pécsi, nyíregyházi, miskolci, debreceni és szolnoki központú vízügyi igazgatóságoktól a Rábához érkezett mintegy 250 kollégának pedig a fele már hazamehetett, és nemsokára követhetik őket a társaik is.

Fotó: Katona Tibor

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél ma reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Sajón jelenleg már csak Sajószentpéternél mérnek az I. fok szintje fölötti vízállásokat. A Tarnán Tarnaörsnél holnapra várhatóan az I. fokozat alá csökken a vízállás. Mindkét folyón folytatódik az apadás.

Borítókép: Az áradó Rába (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.