„A Liszt Ferenc repülőtér az ország egyik kapuja”

A baloldal privatizálta a repteret, a bevételt pedig szinte teljes egészében azonnal felélték.

2024. 07. 29. 11:34
Borítókép: A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Kurucz Árpád)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Stratégiai jelentőségű, hogy újra magyar tulajdonba kerül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér – mondta közösségi oldalán megosztott videójában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a budapesti reptér stratégiai jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a forgalma, és most újra a Covid-járvány előtti rekordszinteket közelíti.

– A reptér nyereséget termel az országnak, az intézmény osztalékfizető képessége 30-35 milliárd forint, tehát nem pénzt visz, hanem pénzt hoz az államnak

– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, a kifutópályák még messze nem érték el a kapacitásuk maximumát, ezért még tovább bővülhet a forgalom. 

Dömötör Csaba kiemelte, a reptér milliók számára az ország kapuja, 15 millió utasról van szó, ami a jövőben akár meg is duplázódhat. – Alapvető érdek, hogy méltó legyen ehhez a ranghoz, és az eddigieknél jobban működjön – mondta. 

Szavaiból az is kiderült, 

a külföldi tulajdonosok eddig úgy vettek ki egy halom pénzt az üzemeltetésből, hogy az egyre szükségesebb fejlesztések rendre elmaradtak és nem épült új terminál, melyre most sor kerülhet,

 de – mint mondta – a reptér megközelítési lehetőségét is javítani kell.
 

A politikus emlékeztetett rá, hogy a repteret a baloldali kormány 2005-ben privatizálta, „enyhe megfogalmazás szerint is, eléggé tékozló módon”. – A reptér ugyanis már akkor évi tízmilliárdos nyereséget hozott, ami azóta csak nőtt. 

A privatizációs bevételt az akkori balos kormány szinte teljes egészében azonnal felélte. Az ígért nagyarányú fejlesztések elmaradtak, helyette elbocsátásokra került sor, amikor Bajnai Gordon került az üzemeltető cég igazgatósági székébe

– emlékeztetett Dömötör Csaba.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.