Csak a gond van Karácsony „példamutató” nyilvános vécéivel

Tavasszal sikerült csak üzembe helyezni a II. János Pál pápa téren álló példamutató közvécét, amely a fővárosi közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete volt. Ám a közillemhely azóta sem működik tökéletesen, sokszor meghibásodás miatt üzemen kívül helyezi a főváros.

2024. 07. 19. 11:16
20240121__MI_006
20240121 Budapest közvécé Blaha Lujza tér, II. János Pál pápa tér Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente többször szerelik a II. János Pál pápa téren lévő „példamutató” közvécét. Budapest állítólag legmodernebb köztéri illemhelye rendre elromlik vagy elrontják a józsefvárosi téren csellengő emberek. Van, hogy felfeszítik, vagy éppen nem rendeltetésszerűen használják, sokszor drogbelövő szobaként funkcionál. 

Pedig a fővárosi közösségi költségvetésben nagy reményekkel indult az automata illemhely, de a megvalósítása éveket váratott magára.

Még az első fővárosi közösségi költségvetés ötletbörzéjén volt nyertes projekt a Budapest-szerte létesülő közvécék. Igazából mindössze hármat sikerült három év alatt megvalósítani, az utolsó kettőnek, az említett II. János Pál pápa téren lévőnek és zuglói párjának – már a módosított időpont után – tavaly tavasszal üzembe kellett volna állnia, ami csak ez évre, az önkormányzati választás hajrájára sikerült. 

A „példamutató közvécék” elnevezésű illemhelyek első, Blaha Lujza téri pavilonja sem lett sikertörténet: a ritkán takarított illemhely rövid idő alatt prostituáltak és drogosok közkedvelt búvóhelyévé avanzsált, miközben a baloldal egyik kampánytémája éppen a fővárosi nyilvános illemhelyek visszahozása volt.

Ami érdekes: a példamutató vécéket a főváros propagandalapja, az enbudapestem.hu vandálbiztossággal reklámozta. Ezzel szemben a vécé ajtaját sokszor felfeszítik illetéktelenek, és prostituáltak is használják. 

A lap arról is írt: a nyilvános illemhelyeket öntisztító mechanizmussal szerelték fel, az automata mosórendszer a vécécsésze és a padló tisztítását minden használat után elvégzi, így mindig tisztaság fogadja a következő felhasználót. A biztonságot távfelügyeleti rendszer biztosítja.

Mindezek fényében érthetetlen, hogy a fővárosi közterület-felügyelet miért nem lép fel az illetéktelen használat és a vandalizmus ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.