Deák Dániel: Fontos témák fognak napirendre kerülni a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen

A XXI. század intézet vezető elemzője szerint fontos ügyek kerülhetnek napirendre Erdély szívében.

2024. 07. 25. 14:03
NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most szombaton 33. alkalommal tart beszédet Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A magyar miniszterelnök e megszólalásai a magyar politikai élet legnagyobb hatású témakijelölő beszédei, az itt megfogalmazott gondolatok jelentik a kormányzás intellektuális kereteit, illetve meghatározzák a stratégiai horizontot a magyar jobboldal számára. De viszonyítási pontot jelentenek az európai, sőt legújabban az amerikai politikai közegben is – írta elemzésében Deák Dániel.

A politológus szerint mostani beszédét sorsfordító időszakban tartja Orbán Viktor az EP-választások után, de még az amerikai választások előtt. 

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor gondolata a hidegháborús világ végóráiban született 1988–89-ben, a romániai falurombolás elleni bátor kiállásának köszönhetően vált nemzetközi súlyú eseménnyé. Az első tábort 1990 júliusában szervezték meg Bálványosfürdőn magyarországi és erdélyi magyarok, valamint velük szimpatizáló britek. A rendezvény néhány alkalom után már csak a nevében maradt diáktábor, 1993 után lényegesen kiszélesedett, s míg kezdetben erdélyi fókusz jellemezte, később már Kárpát-medencei, majd európai távlatúvá szélesedett. 

A rendezvény mindenkori vezérszónoka Orbán Viktor, akinek beszédei az évek előrehaladtával dimenziót váltottak: egyre gyakrabban osztotta meg a hallgatósággal történelem- és politikafilozófiai meglátásait – a közérthetőséget mindig szem előtt tartva. A tusnádfürdői beszéd nem protokolláris funkciót lát el, hanem tényleges politikai súlya van

– emelte ki Deák Dániel, aki szerint a tusnádfürdői beszédeiben a miniszterelnök stratégiai célokat fogalmaz meg, ami irányt szab a szakpolitikai döntéseknek és a jogalkotásnak is. 

Ennek emlékezetes példája volt a miniszterelnök 2015-ben tartott beszéde, amikor Orbán Viktor a migrációs kihívásra olyan békés, de határozott választ adott, ami modellként szolgált több nyugat-európai, illetve 2016 után az amerikai Trump-kormányzat számára is. 

A 2023-ban Tusványoson elhangzott beszédében pedig a nemzeti hitvallást fogalmazta meg Magyarország számára az alakuló, új világrendben:

Nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket építeni, az európai uniós vitákban harcolni, a szellemi ügyekben kitartani, a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak maradni

– mondta Orbán Viktor a tavaly tartott beszédében. 

Deák Dániel hozzátette, a miniszterelnök más felszólalásaihoz hasonlóan a tusnádfürdői beszédekre is jellemző, hogy olyan témákat emel a középpontba, amelyek egyesítő, konszenzusos ügyeknek számítanak. Ilyen volt az elmúlt években a gyermekvédelem, mely téma kapcsán tartott gyermekvédelmi népszavazáson 3,6 millió ember osztotta a kormányoldal véleményét. Szintén konszenzusos téma a magyar közbeszédben a háború kérdése, mely kapcsán a magyar kormány álláspontját osztja a többség. 

Ennek köszönhetően Orbán Viktor beszédei olyanokat is meg tudnak szólítani, akik nem feltétlenül szavazói a Fidesznek, ugyanakkor a fontos sarokpontokban egyetértenek a kormány álláspontjával. 

A mostani beszédét azért is tartja sorsfordító időszakban Orbán Viktor, mert már az EP-választások után, de még az amerikai választások előtt vagyunk. Az EP-választáson megerősödtek a patrióta politikai erők, azonban az áttörés elmaradt, a brüsszeli irányvonal megegyezik az eddigiekkel. A november 5-i amerikai elnökválasztás ugyanakkor gyökeres fordulatot hozhat a nyugati világ politikájában, hiszen Donald Trump esetleges győzelme egy békepárti fordulatot eredményezhet az Amerikai Egyesült Államokban, így Európában is

– jegyezte meg Deák Dániel, hozzátéve, hogy Orbán Viktor már a 2016-os amerikai választás előtt is Donald Trump mellett tette le a voksot, az álláspontja pedig azóta sem változott, csak még szorosabb lett a kapcsolat a két vezető között. 

Az elemző szerint Orbán Viktor várhatóan a mostani beszédében is emellett fog hitet tenni és levezeti, hogy miért lenne előnyös Európa és benne Magyarország számára a republikánus jelölt győzelme az amerikai választáson. Emellett természetesen szóba kerülhet az elmúlt hetek békemissziójának értékelése, illetve az arra érkezett brüsszeli kritikák visszaverése. Deák Dániel szerint ugyancsak várható a gazdasági helyzet értékelése, hiszen az idei és a jövő év a gazdasági növekedés beindításáról szól, így ezzel kapcsolatos bejelentések sem zárhatók ki Tusnádfürdőn.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.