Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elmondta a virológus, mire számít, miután újra emelkedni kezdett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Beszélt a legújabb variánsról is, amelyet már azonosítottak idehaza is.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 04. 14:03
Melbourne, 2021. június 2.
A koronavrus-járvány miatt védõmaszkot viselõ emberek a Victoria állambeli Melbourne-ben 2021. június 2-án. Ausztrália második legnépesebb városában egy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, hogy megfékezzék az újabban kappának nevezett, elsõként Indiában megjelenõ variáns terjedését.
MTI/EPA/AAP/James Ross
illusztráció Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedik a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben több nagyvárosban is – adta hírül korábban a Magyar Nemzet.

20210629_Dr_Rusvai_Miklós_MG_RP 00032_
Fotó: Markovics Gábor

Rusvai Miklós felhívta a figyelmet, hogy eddig sehol nem érte el a magas szintet a vírus örökítőanyagának a koncentrációja, azonban beszélt arról is, megjelent egy új variáns, amely a FLIRT nevet kapta, és amelyet már Magyarországon is kimutattak. A virológus megjegyezte, még nem ez a domináns variáns idehaza a legutóbbi vizsgálatok szerint, bár Amerikában március óta, Indiában január óta ismert.

A hazai helyzetről úgy fogalmazott, bár megnövekedett esetszámmal lehet számolni, de a nyár nem a járványos légúti megbetegedések időszaka, ezért nem számít komoly járványra.

Ősszel és télen azonban már fordulhat a kocka.

„Nagyon valószínűsíthető, akkor majd igazi járvány lesz, ennek több oka van, így az időjárási viszonyok, és az, hogy a gyermekek újra iskolába mennek, így szeptemberben az egész családon átvonul egy légzőszervi megbetegedéshullám, emellett a dolgozók is visszamennek a munkahelyekre. Mindez oda szokott vezetni, hogy szeptemberben látunk egy megbetegedés hullámot és novemberben szokott lenni a szezonja” – fejtegette a virológus. Hozzáfűzte, mióta a Covid megjelent idehaza, 

nyáron is vannak légzőszervi betegségek, de nem tömeges jelleggel, a megbetegedések száma nem lépi át a járáványküszöböt.

A legújabb vírusvariánsról azt mondta, a FLIRT fertőzőképessége nagyobb, azonban az nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi variánsok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.