Eltűnt a szellemváros a Balatonnál + videó

Csak az egykori szökőkút két darabja maradt.

2024. 07. 16. 13:38
görög falu, görög falu lebontása, Balatonfüred, balatonfüredi görög falu
Fotó: VG/Kallus György Forrás: Világgazdaság
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen eltüntették a balatonfüredi görög falut, befejeződött a bontás – írja a Világgazdaság. A Sun City névre keresztelt görög falu évtizedekig állt szellemvárosként Balatonfüreden.

A lap felidézte: a balatonfüredi görög falut még 1994-ben kezdték el építeni, de hamar elfogyott a munkálatokra szánt pénz. A következő tíz évben a városrész nem tudott valódi látványosság lenni, majd 2008-ban a Sundance Park Kft.-hez került.

A görög falu 2011-ben kapta a Sun City nevet, illetve később az üzletek mellé szórakozóhelyeket is nyitottak, hogy a hely vonzóbb legyen a turistáknak. Ebből viszont sok összetűzés alakult ki az önkormányzattal.

A város 2020-ban kezdett el lépéseket tenni a görög falu lebontásáért, de a helyi bolttulajdonosok akadályozták a munkát. Bár a Sun Cityt gyakorlatilag senki nem használta, az ottani ingatlanok tulajdonosai nem engedték, hogy lebontsák az épületeket. Végül kisajátítási eljárással sikerült az önkormányzatnak rátennie a kezét a Sun Cityre, amit a földdel tettek egyenlővé.

A görög faluból nem maradt más, mint az egykori szökőkút két darabja.

A területet megtisztítása után most már kezdődhet az építkezés. A helyszínen várhatóan közparkot, illetve lakóépületeket fognak építeni.

Borítókép: A bontás alatt álló görög falu (Forrás: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.