Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Összefüggést fedeztek fel két rettegett betegség között a magyar kutatók

Az Alzheimer-kórt és az epilepsziát vizsgálták.

2024. 07. 02. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakoribb az epilepszia az Alzheimer-betegek körében, illetve az időskorban megjelenő, ismeretlen eredetű epilepszia sokszor a kezdődő Alzheimer-kór jele – derül ki az MTA egyik Lendület kutatócsoportjának kutatásából, amely arra volt kíváncsi, hogyan erősíti egymást a két betegség.

A kutatók emlékeztettek, az Alzheimer-kór egyre több embert érint, amely a gondolkodási képességek gyengülését, elvesztését jelenti. Az epilepszia pedig azt jelenti, hogy az agyban lévő idegsejtek egy része aktívabb, mint kellene. Ezek az intenzívebben működő idegsejtek okozzák az epilepsziás rohamokat.

A magyar kutatók tíz éve kezdték el vizsgálni a két betegség közötti kapcsolatot, amelyről most kiderült, hogy szorosabb a kapcsolat, mint azt eddig gondoltuk. Gyakoribb az epilepszia azok körében, akik Alzheimerrel küzdenek, de az időskorban megjelenő, ismeretlen eredetű epilepszia sokszor a kezdődő Alzheimer-kór egyik előjele.

A kutatók ugyanakkor arra is kitértek, hogy egyelőre nem ismert, hogyan függ össze pontosan a két betegség, és azt igyekeznek majd megérteni a következő években, hogy ha egy beteg idegsejtjei túlzottan aktívak, az milyen további változásokat okoz az agyban, és ezek hogyan vezetnek a szellemi hanyatláshoz.

Úgy tűnik, az egész folyamat ördögi kört alkot: ha az idegsejtek túlzottan tüzelnek, akkor olyan változások indulnak el az agyban, amelyek arra késztetik a neuronokat, hogy még jobban tüzeljenek

– vélte Horváth András Attila, aki szerint ahogy erősödik ez az öngerjesztő folyamat, úgy jelennek meg különböző idegrendszeri betegségek és kognitív tünetek.

– A kutatás célja ennek a körkörös folyamatnak a megértése, aminek segítségével új terápiás lehetőségek nyílhatnak a jövőben a kognitív hanyatlás megelőzésére és kezelésére – összegezte az MTA kutatója.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.