Ilyen lenne a magyar parlament összetétele, ha a brit vagy a francia választási rendszert használnánk

Két nagy nyugat-európai országban sem tudna labdába rúgni a magyar ellenzékhez hasonló erejű politikai formáció.

Forrás: Deák Dániel Facebook-oldala2024. 07. 10. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesznek 90 százalékos többsége lenne a magyar törvényhozásban a mostani EP-választások eredményei alapján, ha a brit vagy a francia rendszerhez hasonlóan Magyarországon is csak egyéni képviselős rendszer lenne – írta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője egy Facebook-bejegyzésben a közelmúltban megtartott brit és francia választásokra reagálva. Az elemző úgy folytatta: mindig azt hallani, hogy a magyar választási rendszer torzít, itt diktatúra van. Erre mutatott két példát arról, hogy mi volt a helyzet a múlt heti francia és brit választáson.

Franciaországban Marine Le Pen jobboldali pártja szerezte a legtöbb szavazatot a második fordulóban is (10 109 044 szavazat), ehhez képest a törvényhozásban csak a harmadik lett, míg a baloldali koalíció 7 039 429 szavazattal végzett az első helyen a mandátumok arányát tekintve. Nagy-Britanniában Nigel Farage pártja 4 117 221 szavazatot kapott és csak öt képviselőjük lesz a brit parlamentben, míg a Liberális Demokraták 3 519 199 szavazattal 72 helyet szereztek – hívta fel a figyelmet arra, hogy a legnagyobb nyugat-európai választási rendszerekben területi elv szerint osztják a mandátumokat, így a fent bemutatott „aránytalanságok” is könnyen előállhatnak egy-egy választás után. 

Magyarországon a parlamenti mandátumoknak csak valamivel több mint a felét osztják ki egyéni választókerületekben, 93 képviselői helyet teljesen arányosan, pártlistákra leadott szavazatok alapján lehet elnyerni. 

Borítókép: Szavazóurna (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.