Mutatjuk, hány fokosra melegedhet a Balaton a következő napokban

Ez már majdnem termálvíz!

Forrás: Mokka2024. 07. 11. 11:31
Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalmas felmelegedés a Balatonra is kihatással van, ugyanis hétvégére már a 29 fokot is elérheti a tó vizének hőmérséklete – mutatott rá a TV2 Mokka című műsorában Németh Lajos meteorológus.

A Köpönyeg térképe szerint jelenleg a Balaton vízhőmérséklete Siófokon 25,8, a Fertő-tóé Fertőrákoson 27,8, a Tisza-tóé pedig Tiszafüreden 22,8 fok. Németh Lajos elmondása alapján azonban nem is érdemes egyelőre lehűlésben reménykedni, ugyanis a tartós déli áramlással Észak-Afrika felől érkező forró levegő miatt kialakult kánikulának egyelőre nem látni a végét. 

A szakember csak az elkövetkező tíz napra mert komolyabb jóslásokba bocsátkozni, és ez idő alatt egy-egy szórványosan előforduló, frissítő záport leszámítva érdemi változás nem történik.

Kedden Baján megdőlt a napi melegrekord is, ugyanis az alföldi városban 38,1 Celsius-fokot mértek. A meteorológus megjegyezte, ugyan emberpróbáló időszak van még előttünk, és pénteken, illetve szombaton a bűvös 40 fokot is átléphetjük a déli vidékeken, a 2007. július 20-án Kiskunhalason felállított 41,9 fokos abszolút rekord nem kerül veszélybe.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, csütörtökön sem lesz könnyebb a helyzet: a Kárpát-medence a Brit-szigeteknél kialakult ciklon előoldalán helyezkedik el, ugyan a ciklon hidegfrontja érinti hazánk északnyugati részét és elszórtan képződhetnek záporok, zivatarok, de számottevő változás továbbra sem várható időjárásunkban, folytatódik a fülledt, meleg idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 34 és 40 Celsius-fok között várható, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 Celsius-fok közötti értékek várhatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.