Nézőpont Intézet: Láncfinanszírozás mögé bújnak az ellenzéki média külföldi finanszírozói

Feltérképezhetetlen pénzek áramlanak a balliberális médiumokoz.

Forrás: Nézőpont Intézet2024. 07. 18. 11:53
LÁNCZI Tamás
Budapest, 2024. június 25. Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézõpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 címû elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykritikus médiumok külföldi finanszírozásának egyébként is átláthatatlan voltát az úgynevezett láncfinanszírozási gyakorlat csak tovább erősíti – közölte a Nézőpont Intézet.

Ebben az esetben a pénz valódi forrása szinte rejtve marad, a tényleges donorok a különböző nemzetközi együttműködések és ernyőszervezetek láncolatán keresztül juttatják el támogatásaikat a médiumokhoz.

– írták.

 

Feltérképezhetetlen külföldi pénzek áramlása a balliberális médiumok felé

Ezen szervezetek akár közvetlen anyagi forrásokban részesítik a magyarországi kormánykritikus felületeket, akár természetben biztosítanak támogatást számukra (rendezvények, képzések, ösztöndíjak stb.). Szinte mindegyik ilyen szerveződésben közös, hogy ugyanazon nagy, azonos politikai és kultúrkörhöz tartozó donorok állnak mögöttük – írta az intézet.

A kimutatásban rámutattak,

a finanszírozók között állandó szereplőként találjuk például az Open Society Foundationst, az Oak Foundationt, a Ford Foundationt, a Sigrid Rausing Trustot vagy a National Endowment for Democracyt, de gyakran feltűnnek állami szereplők is a támogatók között.

Annak ellenére, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai (Open Society Foundations, OSF) 2023-ban bejelentették, hogy megszüntetik tevékenységüket az Európai Unióban, az OSF a láncfinanszírozás mögé bújva továbbra is juttat forrásokat az EU tagállamaiba, így a magyar kormánykritikus médiumokhoz is (lásd mellékelt ábra) – olvasható a közleményben.

Forrás: Nézőpont Intézet

Borítókép: Lánczi Tamás, a Nézőpont Intézet igazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.