Orbán Viktor: A világrendszerváltás nem elsősorban veszély, hanem lehetőség

Tágasabb a mozgásterünk, mint az elmúlt 500 évben bármikor volt – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Forrás: MTI2024. 07. 27. 17:14
Orbán Viktor előadása a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Fotó: MTI/Veres Nándor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani világrendszer-váltás nem elsősorban veszély, hanem lehetőség, tágasabb a mozgásterünk, mint az elmúlt 500 évben bármikor volt – hangsúlyozta a bálványosi szabadegyetemen szombaton délelőtt mondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy magyar nagy stratégia megalkotásának szükségességéről is beszélt.

Hangsúlyozta: 500 éve Európa nyertese, Magyarország vesztese lett az előző világrendszer-váltásnak, mert miközben a kontinens nyugati része számára kinyílt egy új gazdasági tér, az iszlám hódítása hosszú időre háborús övezetté tette az országot, amely ezután – mivel nem tudta önmagát felszabadítani – kénytelen volt betagozódni egy német-Habsburg világba.

Orbán Viktor úgy értékelt: az Amerikai Egyesült Államok fejleményei nekünk kedvező módon alakulnak, de hozzátette, nem hiszi, hogy a tengerentúlon adnak nekünk az uniós tagságnál jobb gazdasági-politikai ajánlatot, ám ha mégis, akkor azt meg kell fontolnunk.

Hozzátette: Kínától megkaptuk a maximális ajánlatot; számukra Magyarország EU-tagsága érték, szemben az amerikaiakkal, akik állandóan pedzegetik, hogy ki kellene nekünk onnan lépni. Kína ajánlata, hogy vegyünk részt egymás modernizációjában, ha figyelnünk is kell a méretarány-különbségekre.

Az Európai Unió nyugati része nem tér már vissza a nemzetállami formához – értékelt a miniszterelnök, hozzátéve, a közösségi keleti fele megvédheti a nemzetállami formát.

Orbán Viktor kijelentette, hogy az EU a most folyó háború elvesztette, az Amerikai Egyesült Államok magára fogja hagyni, hozzátéve, Brüsszel nem lesz képes finanszírozni Ukrajna háborúját, működését, azaz az Európai Uniónak meg kell fizetnie a háborús kaland árát, ami magas lesz, és bennünket is kedvezőtlenül fog érinteni.

Borítókép: Orbán Viktor előadása 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Fotó:MTI/Veres Nándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.