Orbán Viktor béketerve minden félnek megfelelhet

A mostani békemisszió felhelyezi Magyarországot a diplomáciai térképre, és egyértelmű partnerré teszi azok számára, akik szintén a békében érdekeltek – fogalmazott lapunknak Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Jelezte, hogy egy magyar béketerv azért lehet elfogadható, mert egy nyugati államtól jön, amely ugyanakkor gazdaságilag és diplomáciailag nyitott a Kelet irányába. Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a lapunknak adott interjúban elmondta, hogy a magyar miniszterelnök terve már ott fekszik az uniós kormányfők asztalán.

2024. 07. 17. 4:50
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbán Viktor azon politikai vezetők körébe lépett, akiknek konkrét elképzelése van a konfliktus lezárására. Eddig azt láttuk, hogy – a 2022. tavaszi béketárgyalást leszámítva – a felek egyike sem állt elő komolyan vehető béketervvel. Kína volt az első olyan nagyhatalom, amely konkrét béketervet készített, ez is indokolja a magyar kormányfő látogatását Pekingben – fogalmazott lapunknak Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Mint jelezte, az Egyesült Államok ugyanakkor nem akar hallani a kínai tervről, a saját globális pozíciójának gyengülését látja benne. – Egy magyar terv ugyanakkor elfogadható lehet mindkét fél számára: egy nyugati államtól jön, amely ugyanakkor gazdaságilag és diplomáciailag nyitott a Kelet irányába. A hazai kritikusoknak is jó lecke ez, hiszen ők azzal támadták a kormányt, hogy csak beszél a békéről, konkrét elképzelések nélkül – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy az uniós vezetők kritizálták a magyar miniszterelnököt a békemisszió miatt, a szakértő közölte: az európai vezetők jó része még mindig a háborús pszichózis foglya, nem akarják belátni a katonai helyzet realitásait, továbbra is a harctéren szeretnék lezárni a konfliktust. Szerinte ezzel azt a veszélyt idézhetik elő, hogy az Egyesült Államok áttolja a háború támogatásának teljes terhét Európára, tovább gyengítve a kontinens egyébként sem túl jól muzsikáló gazdaságát.

Nem elhanyagolható ugyanakkor, hogy ez a mostani békemisszió felhelyezi Magyarországot a diplomáciai térképre, és egyértelmű partnerré teszi azok számára, akik szintén a békében érdekeltek. Ilyen például Donald Trump, aki novembertől újra az elnöki székben ülhet, és azt ígérte, hogy rövid idő alatt lezárja a háborút

– tette hozzá a vezető elemző.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a lapunknak adott interjúban elmondta, hogy a tárgyalásokról, a békemisszió első szakaszának tapasztalatairól, illetve a magyar javaslatokról a miniszterelnök írásban tájékoztatta az Európai Tanács vezetőit. Jelezte, hogy ha Európa békét akar, és azt akarja, hogy döntő szava legyen a háború rendezésében, valamint a vérontás befejezésében, akkor most kell az irányváltást kidolgozni és megvalósítani. Az Orbán-terv kapcsán ismertette, hogy az már ott fekszik minden uniós miniszterelnök asztalán. Hazánk közvetítő szerepéről közölte, hogy a magyar miniszterelnök az európai politika doyenje, a legnagyobb rutinnal és a legszélesebb személyes kapcsolatrendszerrel rendelkező politikus, számos olyan ajtót kinyit, amely mások számára sosem nyílna ki.

Magyarország alkalmas közvetítő, mint azt az elmúlt két hét mutatja, most pedig az a feladatunk, hogy összerakjuk ezt az új megközelítést, és Orbán Viktor tervéről megpróbáljuk meggyőzni az Európai Unió tagállamait

– tette hozzá Orbán Balázs.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a háborúpárti brüsszeli politikusoknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor a béke üzenetét viszi, akárhova utazik, hiszen az teljesen ellentmond a háborús propagandájuknak. Egyes források szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívül elégedetlen Orbán Viktor békemissziójával.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.