„Ukrajna nem lehet tag!” – keményen üzentek a legfelsőbb kormányzati körökből keleti szomszédunknak

Tusványosról üzentek az ukránoknak.

2024. 07. 26. 21:19
20240614-CSS_6044
20240614 Budapest KDNP sajtótájékoztató Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével találkozott a magyar fővárosban. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a Karmelita Kolostorban Semjén Zsolt kifejtette: ha a Tisza Pártot felveszik a néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Fotó: Csudai Sándor CSS MW Bulvár A képen: Semjén Zsolt Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg a magyar kisebbség totális – nyelvi, oktatási, állampolgársági – jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO-csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget – jelentette ki Semjén Zsolt egy mai kerekasztal-beszélgetésen Tusványoson. Az eseményről ITT számoltunk be

Semjén Zsolt kemény üzenete amiatt is érdekes, mert a napokban az ukránok bejelentették, részben blokkolják a Magyarországra érkező olajszállítmányokat. A miniszterelnök helyettese kijelentette:

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna garanciális elemekkel biztosítsa a magyar kisebbség jogait, amire három módszert is kínált: az Európai Unió nyelveinek az elismerése Ukrajnában, a magyarság őshonos kisebbségként történő elismerése a krími tatárokhoz hasonlóan vagy – ami Semjén Zsolt szerint a legegyszerűbb lenne – azoknak a szerzett jogoknak a visszaállítása, amelyeket korábban élvezett a kárpátaljai magyarság.

Ukrajna uniós integrációja kapcsán azt is megfontolandónak nevezte, hogy jelenleg senki nem tudja: a valóságban hol vannak és hol lesznek ennek az államnak a határai, kik lesznek az európai uniós polgárok. – Például a krími oroszok is? – tette fel a költői kérdést. 

Emlékeztetett: Magyarországot bírálják azért, mert Ukrajna NATO-csatlakozását ellenzi a kárpátaljai magyar kisebbség miatt, de Semjén Zsolt szerint az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna NATO-tagsága a harmadik világháborút jelentené.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.