Talán nem túlzás kijelenteni, hogy lángossütőt nem láttunk még ennyire távoli és egyben gyönyörű környezetben, mint Izlandon, a Sólheimajökull-gleccseren. Ráadásul nem csak valami lángosszerű utánzatról van szó, ugyanis a menün felhívják a vásárlók figyelmét, hogy bizony ez egy hagyományos magyar étel, amit az eredeti receptúra szerint készítenek.
Ha egy picit tüzetesebben megvizsgáljuk az étlapot, hamar szemet szúr, hogy igen vastagon fogott a ceruza, amikor beárazták a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepényét. Igen, 5600 forintnak megfelelő izlandi koronát kérnek a sajtos-tejfölösért, ennek fényében pedig a balatoni lángos árak már-már akciósnak számítanak. Mondjuk, ez érthető, hiszen aki egy kicsit is ismeri a szigetországot, esetleg járt is már ott, azt tudja, hogy az élelmiszer és az étkezési lehetőségek sokszor háromszor vagy négyszer annyiba kerülnek ott, mint itthon.
Így készítsünk klasszikus lángost otthon:
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez)
- olaj (a sütéshez)
- A tálaláshoz:
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 kis doboz tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A vizet meglangyosítjuk. Egy edénybe szórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy kevés vízzel. Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, amíg felfut.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet. Összekeverjük és bedagasztjuk.
- A tésztát kelesztőtálba tesszük, és körülbelül fél órát kelesztjük. Ezután egy lisztezett tálcára olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából. Így kelesztjük tovább még 10 percig.
- Egy serpenyőbe bőségesen olajat öntünk, felforrósítjuk, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt, lecsepegtetjük, és papírtörlőre tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Megsózzuk, fokhagymával és tejföllel megkenjük, végül reszelt sajttal megszórjuk.