Bóka János: Brüsszel kirekeszti a többséget

Az európai polgárok véleménye ma már gyökeresen különbözik a brüsszeli döntéshozók nézeteitől a miniszter szerint.

Forrás: MTI2024. 08. 24. 21:28
Fotó: Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legújabb Európa-projekt kutatási eredményei azt mutatják, hogy alapvető Európa-politikai kérdésekben az európai elit szembemegy a többségi közvéleménnyel – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a tihanyi Tranzit fesztiválon. A tárcavezető szerint 

az európai döntéshozók alapvető stratégiai kérdésekben szembemennek a többségi akarattal, mindezt úgy teszik, hogy politikai ellenkampányon keresztül a közösségből kirekesztik azokat, akik velük ellentétesen a többség véleményét képviselik. 

Rámutatott: ez a viselkedés nem a véletlen műve, hiszen maga az európai integráció sem egy demokratikus ötlettől vezérelt projekt, hanem elitvezérelt.

 

Brüsszel leveri a többség akaratát

A miniszter szerint az Európai Unió egy demokratikus projekt nagy hiányokkal, amit eddig elfedett az a tény, hogy a közemberek véleménye nem sokban különbözött a döntéshozókétól, ám a helyzet mára gyökeresen megváltozott. A tagállami demokráciákkal összevetve az unió működése antidemokratikus, mert nem a többségi akarat érvényesül, hanem azt antidemokratikus módon leverik. 

A migrációs válság uniós kezeléséről azt mondta, az az állatorvosi ló, a problémák kezelésére a migrációs paktum nem alkalmas. – A migrációt övező hisztéria mára eljutott odáig, hogy sok kérdésben, például zöld átmenet, háború, az európai elit véleményétől büntetlenül nem lehet eltérni – mondta.
Bóka János a jogállamisági retorziókról kifejtette, hogy azokkal leginkább a legnagyobb nettó befizető tagállamok értenek egyet, a többi ország szerint nem jogosak. Ez azt jelzi, hogy az egységes belső piac nem kívánt negatív mellékhatásait ellensúlyozó kohéziós politikát finanszírozó államok szeretnék csökkenteni terheiket, vagy olyan elveket követelnek, amelynek ők is kedvezményezettjei lehetnek. Ezt senki sem vállalja nyíltan, ezért 

jogállamisági köntösbe burkolva megvonják a kohéziós támogatásokat 

– fűzte hozzá.
– Az európai együttműködés magában hordja a lehetőséget, miszerint együtt erősebbek lehetünk, mint külön-külön, miközben együtt is megmaradhat mindenki olyannak, amilyen maga szeretne lenni, ám ehhez az EU-nak és intézményeinek is változni kell – fejtette ki.

Bóka János (k), mellette Fűrész Gábor (j) és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, moderátor (b) (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

Magyarország nincs elszigetelve

Fűrész Gábor, a Századvég kuratóriumának elnöke az Európa-projekt kutatás eredményeivel kapcsolatban kiemelte:

a nagy kérdésekben Magyarország nincs elszigetelve, ezt a számok tökéletesen alátámasztják. 

Az európai politikai elit és az európai választópolgárok véleménye gyökeresen eltér szinte minden kérdésben.
Úgy vélte, az Európai Unió nem más, mint egy birodalomszerű építkezés, ami le van öntve demokráciasziruppal, azonban az EU föderális állammá alakulása csak álom marad, hiszen míg az Egyesült Államok több száz éve működik így, addig Európában sokkal több nemzettel, még több nációval szinte lehetetlenség ezt megvalósítani.
Rámutatott, hogy Portugália kivételével mindenki negatívan látja a migrációs helyzetet, a többség szerint nőtt a bűnözés, a vallási konfliktusok és csökkent a biztonság, ezért ellenzik a migrációs paktumot és fontosnak tartják a határok védelmét a bevándorlás csökkentése érdekében.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az EUdüsszeüsz – Mit akarnak az európai emberek? című beszélgetésen a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.