Egerszegi Krisztinának Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált

A valaha volt legfiatalabb magyar olimpiai bajnok ma ünnepli az 50. születésnapját.

2024. 08. 16. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyik első nagy sportélményem volt, amikor 1988-ban a televízióban láthattam az akkor 14 éves Egerszegi Krisztinát, aki a szöuli olimpián elképesztő hajrával utasította maga mögé az NDK-s úszókat. Nem gondoltam volna, hogy évekkel később abban a megtiszteltetésben lesz részem, hogy én tolmácsolhatom neki Orbán Viktor miniszterelnök születésnapi jókívánságát. Isten éltesse sokáig családja és barátai körében!” – írta Facebook-bejegyzésében Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

Mint korábban beszámoltunk róla: ma ünnepli az 50. születésnapját Egerszegi Krisztina, minden idők egyik legnagyobb úszója. Az ötszörös olimpiai, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok klasszis a valaha volt legfiatalabb magyar olimpiai bajnok. Egerszegi Krisztina 1988-ban mindössze 14 éves volt, amikor az NDK magas úszónői között megnyerte első olimpiai érmét a szöuli olimpián 200 méteres háton. 

Kristin Otto, Egerszegi Krisztina és Cornelia Sirch 1988. szeptember 22-én
Fotó: Tony Duffy / Getty Images Hungary
Kristin Otto, Egerszegi Krisztina és Cornelia Sirch 1988. szeptember 22-én: a 14 éves lány maga mögé utasította a nála magasabb úszókat. Fotó: Getty Images Hungary/Tony Duffy

A később Egérkének becézett kamasz lány három nappal korábban ezüstérmes lett 100 háton. Egerszegi Krisztina az 1992-es barcelonai olimpián mindkét számban és 400 méter vegyesen is aranyat nyert. 1996-ban Atlantából 200 méter háton egy arannyal és 400 méter vegyesen egy bronzzal tért haza, majd az ötkarikás játékok után mindössze 22 évesen visszavonult a versenysporttól.

 

Borítókép: Egerszegi Krisztina, az ötszörös olimpiai bajnok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.