Ezt kell tenni, ha kutyákkal kéregető embereket látunk

Komoly szankciók fenyegetik a háziállataikat nem megfelelően tartó személyeket.

2024. 08. 01. 9:24
Borítókép: Rossz körülmények között tartott kutyák (Forrás: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időszakban Budapesten ismét megjelentek a kutyákkal kéregetők, akik sok esetben rendkívül rossz körülmények között tartott állatokkal próbálnak extra pénzt kicsikarni a járókelőktől. 

A kutyákkal történő kéregetéssel kapcsolatban megkerestük az állatvédelemért felelős miniszteri biztost, Ovádi Pétert, aki elmondta, a felelős állattartást minden élethelyzetben szükséges érvényesíteni. 

Mindig kiemelem, hogy élő állatot senkinek sem kötelező tartani, csak akkor vállaljon bárki állatot, ha lehetőségei és körülményei azt megengedik. Amennyiben valaki hasonló jelenséggel találkozik, bejelentést tehet az illetékességgel rendelkező állatvédelmi hatóság számára, illetve tanácsolom, hogy egyidejűleg vegye fel a kapcsolatot helyi állatvédelemmel foglalkozó civil szervezettel, hiszen nekik már jelentős tapasztalatuk van hasonló esetekkel kapcsolatban. Az állatvédelmi hatóság az állattartás körülményeit, minőségét és az állatvédelmi szabályok betartását ellenőrizheti.

– emelte ki a miniszteri biztos, aki elmondta, számos szankciót vethetnek be a hatóságok az állataikat nem megfelelő körülmények között tartó személyekkel szemben. 

A területileg illetékes állatvédelmi hatóságok ugyanis az állattartót az állat megfelelő és biztonságos elhelyezésére, meghatározott cselekmények végzésére vagy abbahagyására kötelezhetik, illetve az állattartást meg is tilthatják, korlátozhatják. A hatóságok minden esetben széles körben vizsgálják az állattartás körülményeit, intézkedési jogosultsággal rendelkeznek, valamint meghatározott szankciókat is alkalmazhatnak. 

Amennyiben a koldulóval szemben a rendőrség intézkedik, és állattartással is találkoznak, a konkrét eset körülményeinek vizsgálata függvényében kezdeményezhetik az állatvédelmi hatósági eljárást lefolytatását.

– emelte ki Ovádi Péter. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, Budapesten több ember is koldulás céljából, szabálysértő módon tart kutyákat.

Mint kiderült, az említett esetben az ebek gazdája nem fedél nélküli, külföldi állampolgárként tartózkodik Magyarországon, és üzletszerű koldulásból tartja el magát. Az újbudai állatmentők négy budapesti kerületi önkormányzatnál is bejelentést tettek, hogy végre a fővárosban is legyen következménye az állatkínzásnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.