Fontos határidő közeleg, minél előbb nyilatkozniuk kell a szülőknek a HPV elleni védőoltás igényléséről

A HPV nem csak gyakori, de magas kockázattal is jár.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ2024. 08. 29. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024/2025-ös tanévben is kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei a HPV elleni ingyenes védőoltást gyermekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV-vírus okozta megbetegedések kialakulása – írták a közleményben.

A védettség kialakulásához két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, amennyiben az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét.

Az első oltás idején a 15. évüket betöltött, 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához három dózis szükséges. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be – figyelmeztetett az NNGYK.

A HPV nem csak gyakori, de magas kockázattal is jár

A közleményben rámutattak: – A HPV jelenléte nagyon gyakori, mindkét nem esetében az emberek akár 85 százaléka is átesik élete során a vírusfertőzésen. A szexuális élet megkezdése előtt beadott védőoltás már korán felkészíti az immunrendszert arra, hogy a vírus megjelenésekor minél gyorsabban termeljen ellenanyagot, így a felnőttkorban ajánlott szűrővizsgálattal együtt hatékony védelmet nyújt a beoltottnak – olvasható a közleményben.

Az NNGYK arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről.

Kérdés esetén hívják az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalat vagy látogassanak el az https://egeszsegvonal.gov.hu/ weboldalra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.