Ide menjen a hétvégén, ha különleges termelői mézet szeretne

Lehet kóstolni édesköménymézet, pohánkamézet, valamint a medvehagymából és a kislevelű hárs virágából készült mézet is.

Forrás: feol.hu2024. 08. 09. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő mézkínálat várja a látogatókat Székesfehérváron az Országzászló téren a Fehérvári Mézünnepen, melyet augusztus 9–11. között tartanak – számolt be a Feol.hu. Mint írták, Fejér vármegye legjobb méhészei kínálják eladásra mézeiket. A mindenki által jól ismert virágméz és akácméz mellett kóstolható édesköményméz, pohánkaméz, valamint a medvehagymából és a kislevelű hárs virágából készült méz is. 

 

Egészséges ízkavalkád

A portékáikat kínáló méhészek készséggel segítenek kiválasztani mindenki ízlésének vagy éppen a felhasználási célnak megfelelő mézet. 

Találhatók kínálatukban olyan mézek is, amelyek kifejezetten egy-egy egészségügyi probléma esetén nyújtanak enyhítést, például a reflux hatásos visszaszorítására használható mézfajta.

A kilós kiszerelésű mézek mellett igazi különlegességeket, ínyencségeket is kínálnak a standok pultjai. Lehet kapni virágport is, amely bátran hozzákeverhető a reggelihez, vagy bármely ételhez, és érdemes is így tenni, hiszen számos kedvező élettani hatása van. Az édesszájúaknak érdemes egy kóstolással egybekötött pillantást vetni azokra a mézekre, melyekbe különféle magokat kevertek: többek között diót vagy kesudiót. A gyerekek kedvence garantáltan a mézből készült lepkés és egyéb formában pompázó nyalóka vagy éppen a mennyeien puha mézeskalács lesz, melynek készítője saját mézet használ süteményeihez.

Fontos a magyar méhészek támogatása (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)

Mézek az egész országból

A mézünnepen kiállító méhészek magas szakmai színvonalat képviselnek, amiről  a szervező Szent István Mézlovagrend gondoskodott, hiszen ők választották ki azt a nyolc kiváló méhészt, akiknek a portékáival most lehet találkozni, és akik kimondottan jó mézeket hoztak. 

Mindegyikük kóstoltatja és ismerteti az érdeklődőkkel a mézek jótékony hatásait. 

– Méhészeink vándorlással gyűjtik a mézet, így akár az ország különböző pontjaira is elviszik a méheket több száz kilométerre azért, hogy itt a Fejér vármegyei vásárlók érezhessék az ország minden tájékáról kóstolható mézeket – mondta Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere.

 

Nehéz helyzetben a termelői méz

A termelők jelenleg hátrányos helyzetben vannak a nagyáruházakkal szemben. – Ezért is született meg a mézünnep, amely során igyekszünk megismertetni a vásárlókkal a helyi termelőket, valamint azokat az ízeket és azt a minőséget, amelyet kínálnak. Az

 áruházak ugyan olcsóbb mézeket tesznek a polcaikra, ugyanakkor azok minősége sokkal gyengébb 

– mutatott rá Lódi József. A termelői méz esetében a méhész el tudja mondani a vásárlónak, hogy mi van a mézben, és azt hol gyűjtötte. 

A termelői méznek csak előnyei vannak: víztartalma és sűrűsége megfelelő, nem veszi fel vele a versenyt a nagy áruházak által kínált, külföldről importált mézek egyike sem. Az ilyen mézek sokkal hígabbak, nem tudja a vásárló, hogy mi van benne, esetleg mit kevertek hozzá. Sajnos a hazai méhészek mézeit sokan arra használják fel, hogy saját mézeik minőségét javítsák vele: hozzákeverik a saját mézeikhez. A hazai termelői mézek nincsenek összekeverve más mézekkel, kiváló minőségűek. Ha mindenki csak egy kanál mézet megenne naponta, akkor elfogyna a hazai méz. A célunk pedig az, hogy a hazai termelők a hazai piacon tudják értékesíteni termékeiket – fogalmazott a mézlovagrend nagymestere.

 

Veszélyben a méhek

 – Sajnos gyakori tapasztalat, hogy a méhészek méhpusztulásról számolnak be. Ennek az az oka, hogy a méhek immunrendszere drasztikusan legyengült a mezőgazdaságban használt különböző vegyi anyagok használata miatt. 

Amikor a méh rászáll a virágra és szívja be a nektárt, akkor azzal együtt bekerül a szervezetébe a virágra szórt permetszer is, amely gyakorlatilag megmérgezi az állatot. 

A városi ember ez ellen nem nagyon tud mit tenni, mezőgazdasági szemléletváltásra van szükség, hogy ismét az éjszakai permetezés váljon gyakorlattá. Éjszaka ugyanis a méhek a kaptárban vannak, és mire reggel kirepülnek a virágokra, addig az éjszaka a virágra permetezett vegyszer felszívódik annyira, hogy az már nem jelent veszélyt a méhre – ismertette a szakember.

E fantasztikus állatokkal az érdeklődők tovább ismerkedhetnek vasárnap a Sóstón, a Beporzók rétjén, ahol megrendezik a mézünnep leglátványosabb részét, a mézlovagrendek felvonulását. A menet 15 óra 15 perckor az Országzászló térről indul, és a Fő utcán az Alba Plazáig tart, majd visszatér a térre. Útközben több megálló is lesz, ahol kóstolót tartanak, végül Magyarország új mézkirálynőjének bemutatásával és mézlovagavatással zárul az ünnep.

Borítókép: Nagyszerű családi program a székesfehérvári mézünnep (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.