Kiderült, hová jelentkeztek a pótfelvételizők

Több ezer fiatal kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben.

2024. 08. 13. 13:48
Budapest, 2024. július 24.
Fiatalok a ponthatárokat nézik telefonjukon a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsõoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsõoktatási ponthatárok esti kihirdetése után.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyezer ember jelentkezett a pótfelvételi eljárásban a pedagógia szakokra – mondta el mai sajtótájékoztatóján a felsőoktatásért felelős államtitkár. Varga-Bajusz Veronika elmondta, több mint 17 ezer fiatal adta be a jelentkezését a pótfelvételi eljárás során. A legnépszerűbb képzések között voltak a pedagógia szakok is. 

A jelentkezők több mint kétharmada alapképzésre, 15 százaléka pedig mesterképzésre jelentkezett

– emelte ki az államtitkár, majd hozzátette, a pótfelvételi eljárás során a jelentkezők több mint 50 százaléka modellváltott egyetemekre jelentkezett. 

Az, hogy a pótfelvételi eljárás során ki kerül be valamely felsőoktatási intézménybe, augusztus 29-én fog kiderülni. 

Varga-Bajusz Veronika újságírói kérdésre válaszolva a mobiltelefonok használatának korlátozásával kapcsolatban kiemelte, egyetért az intézkedéssel.

Fontos kiemelni, hogy oktatási céllal továbbra is lehet használni a mobiltelefonokat az oktatási intézményekben

– mondta el Varga-Bajusz Veronika. 

A pótfelvételin azok próbálhattak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel vagy idén nem is jelentkeztek sehová. A pótfelvételi eljárás során kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehetett jelentkezni. Ahogy az minden évben lenni szokott, a második körben a legtöbb egyetem már csak önköltséges szakokat hirdet meg, de mindig van néhány kivétel.

A ponthatárokat várhatóan augusztus 29-én hirdetik ki, és a jelentkezésnél mindenkinek érdemes figyelembe vennie, hogy egyetlen szakon sem lehet alacsonyabb a pótfelvételi ponthatár annál, mint amit a július 22-i, első ponthatárhúzáskor megállapítottak. Akik sikerrel járnak, augusztus 31-ig kapják meg levélben a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.