Korlátozást jelentettek be a Balatonnál és a Velencei-tónál

A hamvak szétszórásának engedélyezéséről nyilatkozott a hatóság.

Forrás: Origó2024. 08. 30. 22:41
Balatonföldvár, 2017. május 19.
A déli part egyik legszebb sétahelye, az 1200 méter hosszú Kvassay sétány részlete. A sétány védelem alatt álló platánfáit a XIX. század végén ültették.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
illusztráció Fotó: MTVA/Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végső nyugalom megtalálását minden ember máshogy képzeli el. Vannak, akik a falujuk temetőjében egy sírban, vannak, akik a kerületük temetőjében egy urnában, és vannak, akik haláluk után azt szeretnék, hogy hamvaikat szórják valamelyik tavunkba vagy folyónkba, hogy földi maradványaik eggyé váljanak a természettel.

Az Origó felidézte, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) a LikeBalaton kérdésére már elmondta, hogy évente hozzávetőlegesen 8-10 alkalommal érkezik hozzájuk ilyen megkeresés hamvak szétszórásával kapcsolatban.

Az igazgatóság nemrég azt is közölte, hogy vannak olyan időszakok, amikor ezt az általuk kezelt vízfelületeken korlátozzák. Jelenleg is ilyen korlátozás van érvényben, ugyanis augusztus 31-ig a hamvak szétszórásával történő temetéseket a vagyonkezelésükben lévő nagytavakon nem engedélyezik, és a hamvak szórásához nem adják meg a hozzájárulásukat. A korlátozás a Balaton és a Velencei-tó teljes vízfelületére érvényes.

A Kdtvizig már előre tájékoztatott a jövőre érvényben lévő korlátozott időszakról:

2025-től a június 1. és augusztus 31. közötti időszakban a hamvak szétszórásával történő temetéseket nem engedélyezik.

Az év többi részében az ilyen kérelmeket elbírálják, és az alapján döntik el, hogy engedélyezik-e az ilyen temetkezést.

– A hozzájárulást a hamvak felszíni vizekbe történő szórásához a statútum rendeletünk szerint a Balaton vonatkozásában az igazgatóság, mint vagyonkezelő jogosult megadni. A hamvak vízbe szórásának általános feltétele, hogy az nem sérthet vízgazdálkodási, illetve vízvédelmi érdeket. A kérelmekre a konkrét előírásokat egyedileg határozzuk meg – ismertette Szűcs-Molnár Diána, a KDTVIZIG sajtóreferense.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.