Ma ünnepli születésnapját Farkas Bertalan

Hazánk első űrhajósa még ma is igen aktív.

2024. 08. 02. 9:58
Borítókép: Farkas Bertalan a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikumának előadásán (Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ünnepli 75. születésnapját Farkas Bertalan, aki még ma is aktív: előadásokat tart, és részt vesz az új magyar űrkutatók kiképzésében is – írta meg a Ripost. A portál a születésnapja alkalmából egy különleges képgalériával emlékezik az első magyar űrhajósról.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt helyezte fel hazánkat az űrkutatás térképére: 1980. május 26-án Valerij Kubaszov parancsnokkal a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe, majd május 28-án összekapcsolódott a Szaljut–6 űrállomással, ahol két szovjet űrhajós fogadta őket. A magyar hős az űrállomáson töltött nyolc nap alatt világraszóló kutatási eredményeket ért el, ezzel is növelve hazánk hírnevét.

Farkas Bertalan olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek 1980. május 26-án a világűrből, ahová magával vitte a tévémacit és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját is. A magyar gyerekeknek és kislányának életre szóló élményt okozott.

A nemzet hőse az űrbe jellegzetes magyaros konzervételeket vitt magával, így a nyolcnapos űrutazása során nem hiányoztak neki a hazai ízek. Mindig is szorgalmas tanuló és kitűnő sportoló volt. Focistának készült, ám a nyíregyházi sportreptéren beleszeretett a repülésbe, és elvégezte a repülőtiszti főiskolát.

1972 és 1978 között a magyar légierő tisztjeként szolgált, és 1976-tól első osztályú vadászpilóta lett, két évre rá pedig jelentkezett az Interkozmosz űrhajós programba. Itt végül ő lett a kiválasztott, aki az űrbe repülhetett, így szerzett történelmi jelentőségű sikert és elismerést hazánknak.

Az űrrepülés után megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Farkas Bertalan nem elégedett meg a hírnévvel, tovább képezte magát és újabb okleveleket kapott és eredményeket ért el. Ma tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek és idehaza a HUNOR Program kiképzett űrhajósait segíti gyakorlati tanácsaival.

Borítókép: Farkas Bertalan a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikumának előadásán (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Berán Dániel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.