„Magyar Péter és a választói jelenleg a hosszúra nyúlt mézesheteiket töltik”

A Tisza Párt elnökét nem nevezhetjük klasszikus politikusnak – mondta el a Mandinernek Perlaky-Papp József. A Budapesti Metropolitan Egyetem címzetes docense úgy fogalmaz, a politikus és a választói jelenleg a hosszúra nyúlt mézesheteiket töltik. Szerinte viszont aki élt már házasságban pár évet, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával ezek az idilli állapotok elhalványulnak vagy meg is szűnnek, három év múlva a feleség már nem biztos, hogy jó képet vág ahhoz, ha a férje hangosan böfög az ebédlőasztalnál.

2024. 08. 12. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy klasszikus politikus számára – főleg, annak, aki most építi fel a karrierjét, kezdő még ezen a pályán – halálos mérget jelentenének azok a botrányok, amelyek Magyar Péterhez kötődnek, ám a Tisza Párt elnökét nem nevezhetjük klasszikus politikusnak – mondta el a Mandinernek Perlaky-Papp József. A Budapesti Metropolitan Egyetem címzetes docense szerint azt kell vizsgálni, milyen Magyar és az ő választóinak a kapcsolata. Mostanra már kiderült, a rá szavazók nem olyan magatartást, személyiségjegyeket, kommunikációt várnak el tőle, mint a „hétköznapi” politikusoktól.

 

A baloldal szimpatizánsai reménykednek

Perlaky-Papp állítja, a baloldali szimpatizánsai egyetlen dolgot remélnek, azt, hogy bevégezze végre azt a küldetést, amit az eddigi politikusaik nem tudtak a számukra megadni: hogy legyőzze, megbuktassa Orbán Viktort, leszámoljon a NER rendszerével. Ezért végtelenül megbocsátóak ezek a választók vele, nem érdekli őket, hogy miket művel, hogyan viselkedik, miket mond. 

Híveinek másik csoportja, az apolitikusok pedig egészen mást látnak benne, tetszik nekik, hogy Magyar celebként, rocksztárként adja elő magát. 

S mivel korábban ilyen attitűdű politikusok nem nagyon voltak jelen a hazai közéletben, ezek az emberek nem is mentek el szavazni, nem érdekelte őket a közélet. Ugyanakkor a Tisza Párt elnökének – aki másként beszél, másként néz ki – felbukkanása nyomán már őket is kezdi foglalkoztatni bizonyos szinten a politika. Mindez persze korosztályi, kulturális beállítottság kérdése is, elsősorban a fiatal értelmiségiek „vevők” rá. Az, hogy mindez meddig tarthat, eljöhet-e az a pillanat, amikor már a szimpatizánsainak is elege lesz abból, hogy foltos gatyában táncol, fiatal lányok lába között csúszkál, agresszívan lép fel azokkal szemben, akik videózzák, az egyetemi oktató kijelentette, az EP-választás sikere egyelőre Magyart igazolja, hiszen a semmiből csaknem 30 százalékos eredményt ért el a pártja, ráadásul nyáron is aktív, állandóan kommunikál, valamint megkezdte a pártja megszervezését. 

 

Hosszúra nyúlt mézeshetek

Perlaky-Papp úgy fogalmaz, a politikus és a választói jelenleg a hosszúra nyúlt mézesheteiket töltik, amikor még minden szép, minden jó, minden tetszik, minden ballépés megbocsátható. De aki élt már házasságban pár évet, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával ezek az idilli állapotok elhalványulnak, vagy meg is szűnnek, három év múlva a feleség már nem biztos, hogy jó képet vág ahhoz, ha a férje hangosan böfög az ebédlőasztalnál. 

A szakember azt nem tudja megmondani, Magyar esetében mikor jön el a kijózanodás, de úgy véli, ha már valóban ügyekben eljáró, rendszeresen tárgyaló politikusként kell megjelennie, akkor kevésbé lesznek vele megértőek a szimpatizánsai, ha akkor is így fog viselkedni, mint az elmúlt hetekben. 

Másfelől, ha a Tisza Párt elnöke nem változtat a magatartásán, akkor nem reménykedhet abban, hogy a táborát jelentősen növelni tudja, mert a politikáról hagyományosan gondolkodó választók – hiába is akarják esetleg sokan a Fidesz megbuktatását – biztosan nem fogják tolerálni a „magyarpéterizmus” vadhajtásait, inkább más baloldali politikusokat fognak támogatni.

A DK és Gyurcsány Ferenc mindent meg is tesz annak érdekében, hogy visszacsábítsa a pártjához ezeket az embereket. Ám hogy sikerülni fog-e neki, azt inkább csak ősszel lehet megmondani, abban azonban biztos Perlaky-Papp, hogy Magyar Péter botrányos ügyei nem múlnak el nyomtalanul.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.