Már biztos, hogy marad a kánikula, szubtrópusi levegő jön dél felől, 41 fok is lehet

A csapadékra és a lehűlésre sincsenek túl jó kilátásaink.

2024. 08. 14. 6:42
A kép illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább fokozódik a hőség és az aszályhelyzet szerdán, a HungaroMet tájékoztatása szerint a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütéssel kell számolnunk. 

A szinte felhőtlen északkeleti tájakat kivéve, estefelé azonban elvétve kialakulhat egy-egy zápor, zivatar, a legnagyobb eséllyel a délkeleti tájakon eshet némi csapadék. 

A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek, de hevesebb zivatarnál erősen viharos széllökés sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek, itt akár 40, 41 fok köré is forrósodhat a levegő.

 

Marad a szubtrópusi klíma velünk, harmadfokú riasztás van érvényben

A meteorológusok közlése szerint az előttünk álló napok terén még mindig nagy a bizonytalanság, ám egyre valószínűbbé válik, hogy a dél felől érkező forró szubtrópusi levegő, amely betódul Európa középső területére, marad a következő időszakban is. Az előrejelzés szerint így csak az átmeneti, elvétve kialakult lokális záporok enyhíthetnek a tikkasztó hőségen, de egyébként marad az átlagosnál jóval melegebb idő.

Az elhúzódó és egyre elviselhetetlenebb kánikula miatt az országos tiszti főorvos is lépett: korábban elrendelt hőségriasztását harmadfokúra emelte, és vasárnap 24 óráig meghosszabbította.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.