Megfutamodott a baloldal a közéleti vitáktól

Több miniszter is részt vesz az idei Tranzit fesztiválon, amelyet augusz­tus 22–25. között rendeznek a jól megszokott helyszínen, Tihanyban – tájékoztatta lapunkat Békés Márton, az eseményt szervező Kommentár Alapítvány kuratóriumi tagja. Hangsúlyozta, mindegyik ellenzéki párt visszautasította a nyilvános vitát a kormányoldal képviselőivel, annak ellenére, hogy a szervezők egyenlő esélyeket biztosítottak a feleknek. Emellett arról is beszélt, hogy a fesztivál mit jelent a jobboldalnak, honnan hová sikerült felfejleszteni.

2024. 08. 15. 4:50
Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem túlzás azt állítani, hogy a Tranzit fesztivál hétvégéjén a fél kormány ott lesz, névsorrendben ugyanis előadást tart vagy beszélgetésben vesz részt Bóka János, Hankó Balázs, Lázár János, Nagy István, Rogán Antal, Szijjártó Péter és Tuzson Bence is – mondta lapunknak Békés Márton, a politikai fesztivált szervező Kommentár Alapítvány kuratóriumi tagja, a Kommentár folyóirat főszerkesztője. Úgy vélte, 

érdekes fejlemény, hogy a korábbi évektől eltérően egyetlen ellenzéki párt sem vállalta a vitát a kormányoldal képviselőivel, pedig a Tranzit egyenlő esélyeket és méltó pástot biztosít ehhez. 

Míg az előző években előfordult egy-egy vezetőnek nevezhető ellenzéki politikus, például a vereségét követően még Márki-Zay Péter is kötélnek állt, addig idén nemet mondott a Gyurcsány-párt, a Tisza Párt, a Momentum és az ironikus módon Párbeszédnek nevezett csoportosulás több politikusa is – tudatta a szervező alapítvány kuratóriumi tagja.

 

A jobboldal meghallgat és érvel

Békés Márton úgy vélekedett: a jobboldaliaknak vannak érvei, szeretnek másokat is meghallgatni és edzésben lenni, így a péntek-szombati nagyelőadások után vita- és eszmecseredömping következik, hiszen két nap alatt összesen harminc beszélgetést hallgathatnak meg a résztvevők, ami összesen három-három idősáv párhuzamosan zajló öt eseményét jelenti, idén közel száz előadóval. A magyar jobboldalnak a hazai élet egészéről és a világban zajló folyamatok mindegyikéről van releváns és kiérlelt véleménye, amelynek hangot is ad. A beszélgetések nem passzív-frontális előadások, a kérdéseknek és a felvetéseknek lényeges szerepük van – jelezte.

 

Kötetlen eszmecsere

A főszerkesztő kiemelte: augusztus 22–25. között immár hetedik alkalommal ad otthont a tihanyi part a Tranzit fesztiválnak, ami Magyarország legnagyobb közéleti találkozója. 

A rendezvény hosszú évek óta nyárzáró és politikai évadkezdő rendezvény is egyben, ami azt jelenti, hogy csütörtöktől vasárnapig előadások, közéleti viták, kulturális eszmecserék zajlanak, miközben pár méterre ott a Balaton. 

– A tihanyi Tranzitok mindig kitüntetett helyet foglalnak el a rendezvénynaptárunkban, hiszen találkozásra és barátságkötésekre adnak alkalmat, a szokásosnál kötetlenebb formában, fesztiválhangulatban. A szerveződés módját „közösségek közösségének” nevezzünk. Jó példa erre, hogy a tihanyi fesztiválokon évről évre hosszabb és szélesebb az a sétány, ahová a kiállítók kitelepülnek, köztük állami intézmények és civil szervezetek, a honvédség és az Operaház, politikai és kulturális intézmények, újságok és agytrösztök. A rendezvényen az egyes sátrak a partnereink nevét viselik: Kommentár, Megafon, Patrióta, PestiSrácok – sorolta Békés Márton.

Felidézte: 2006-ban jelent meg a Kommentár folyóirat első lapszáma, amellyel azonos nevet visel a Tranzit-rendezvénysorozatot fenntartó és szervező alapítvány. Az első Tranzit elnevezésű eseményt még 2009 decemberé­ben rendezték Dobogókőn, azóta pedig folyamatosan jelentkezik a rendezvény egy tavaszi és egy téli konferenciával. A folyóirat a 2018. tavaszi megújulása óta negyedévente jelenik meg, szoros együttműködésben él a Tranzittal, 25. lapszáma pedig nem véletlenül a fesztivál idején debütál. – A szellemi és politikai felhozatal és a résztvevők szép száma biztosan igazolni fogja azt, amit a 2022-ben megjelent Tihanyi jobboldal című könyvünk hátsó borítójára írtunk: a magyar jobboldal sikerét a közösségben való gondolkodás és cselekvés szavatolja – fogalmazott a főszerkesztő.

Borítókép: Számos látogatót vonzott tavaly is Tihanyba a rendezvény (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.