Vádat emeltek egy embercsempész banda ellen

Kilenc embernek kell felelnie a bíróság előtt.

2024. 08. 06. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség hét férfi, egy nő és egy fiatalkorú lány ellen, akik embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezeteket segítettek. A vádirat szerint egy Kistelek közeli településen élő férfi 2021-ben megállapodott az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet szerb vezetőjével, hogy fizetség ellenében a szerb–magyar határ közeléből migránsokat szállít az osztrák–magyar határ közelébe.

 

Szerb vezető

A férfi a szerb vezető utasítása alapján irányította és szervezte az embercsempészés magyarországi lebonyolítását: sofőröket szervezett be, biztosította a szállításhoz szükséges járműveket, valamint szükség esetén gondoskodott a migránsok elszállásolásáról. A bűnszervezetnek dolgozott a férfi testvére is, aki a szállító járműveket vezette, a férfi apja, aki kölcsönözte a járműveket és vezette az előfutó autókat, a férfi élettársa pedig folyamatosan tanáccsal látta el, biztatta.

Csaknem öt hónap alatt a férfi hét szállítást vállalt.

Az első alkalmával, 2021 decemberében huszonkét migránst zsúfoltak be egy személyszállításra alkalmatlan tehergépkocsi rakterébe, amelyben sem ülőhely, sem fűtés nem volt. Emiatt a több mint háromórás – végül rendőri ellenőrzéssel megszakított – szállítás a raktérben összezsúfolódva utazóknak jelentős testi-lelki szenvedéssel járt.

A férfi testvére 2022 áprilisára önállósította magát, és egy albán állampolgár által vezetett embercsempész bűnszervezetnek vállalt fuvarokat. Hasonlóan járt el a férfi élettársa fiatalkorú unokahúgának párja, aki 2022-ben egy török vezetésű bűnszervezetnek vállalta migránsok szállítását.

 

A tanyáján rejtette el a migránsokat

A vádlott az elkövetésbe bevonta fiatalkorú élettársát is, aki rendszeresen vele tartott a fuvarok során. Az öt vádlott tudott egymás tevékenységéről, az eltérő bűnözői csoporthoz kapcsolódásukról, alkalmanként a szállításoknál ki is segítették egymást.

Az ügyben még további négy, a bűnszervezetekben részt nem vevő férfit vádol a főügyészség. Közülük ketten gépjárműveket adtak az embercsempészéshez, egyikük a tanyáján rejtette el a migránsokat, a negyedik pedig kísérő volt az egyik fuvar során.

Az ügyészség mind a kilenc vádlottat embercsempészéssel vádolja, de a bűnszervezetben részt vevő öt ember esetében üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés a vád. A szervező és irányító férfinak, illetve élettársának, mint bűnsegédnek pedig részben a csempészettek sanyargatásáért is felelniük kell.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.