Rengeteg a balhé a fővárosi járatokon, de csak álom marad a 24 órás BKK-rendészet

Miközben a közbiztonság romlik, az egyszeri látszatintézkedések semmit sem érnek.

2024. 09. 16. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely a közösségi médiában büszkélkedett azzal, hogy egy összehangolt fővárosi járatellenőrzési akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelten ellenőrizte a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalát, annak megállóit és környezetét.

A cél világos lenne: az utasok biztonságának növelése és a közösségi közlekedés általános minőségének javítása. A BKK közleménye szerint is nagy erőket mozgósítottak a nagy forgalmú villamosok, a megállóik és környezetük ellenőrzésére. A gond az, hogy egyetlen razzia szinte semmire nem elég – írja a Metropol.

 

Rendet várnak az utasok

A lap szerint egyre több a kábítószeres, akik viselkedése kiszámíthatatlan, de előfordult olyan eset is, hogy a problémás emberek pillangókéssel vagy hasonló eszközzel, brahiból ijesztgettek ártatlan utasokat.

Az ilyen helyzetekben a járatvezető tehetetlen, a megoldást egy állandó hatósági jelenlét biztosítaná.

Így véli Vitézy Dávid LMP-s politikus, aki a kampányában vetette fel először a 0–24 órás BKK-rendészeti szolgálat fontosságát. A főpolgármester azonban tagadja, hogy a probléma jelentős volna, így elutasította Vitézy felvetését.

 

Az adatok szerint nagy probléma

A BKK napi rendszerességgel gyűjti az utasok panaszairól készült adatokat. Két hónap alatt hétszáz olyan panasz érkezett a BKK-hoz, amely miatt beavatkozásra volt szükség – ismertette Vitézy Dávid egy videóban, amelyet a közösségi oldalán közölt, és fel is olvasott pár esetet. – Nézzük mondjuk az 1-es villamost, délután kettőkor: az utazási feltételeknek meg nem felelő személy a villamoson végezte el a szükségleteit, majd elaludt, és nem volt hajlandó a szerelvényt elhagyni. Egy másik: egy feltehetően ittas vagy tudatmódosító szer hatása alatt álló személy a villamos padlóján fekszik, végül rendőr segítségével sikerült eltávolítani a járműről. Vagy utasok verekedtek az utastérben. Vagy egy utas be akarja törni a jármű első üvegét – hangzott el a fővárosi politikus videójában.

 

Eseti razziák helyett igazi rendet akarnak az utasok

– Főpolgármester úr, örülök, hogy kezded felismerni a probléma létezését és súlyát, a kampányban még tagadtad, és elküldtél a fenébe – üzente a közösségi oldalán Vitézy Dávid a főpolgármesternek, mikor Karácsony Gergely bejelentette a 4–6-os villamos ellenőrzését. – Azonban azt javaslom továbbra is, hogy eseti, külön Facebook-posztot érdemlő razziák helyett az önkormányzati rendészeten belül hozzuk létre az év minden napján 24 órában működő, nem korlátozott jogkörű, magán-biztonsági őrökből, hanem hatósági személyekből álló BKK-rendészetet, amely gyorsan segítségére tud sietni az utasoknak és járművezetőknek, amikor és ahol kell. Az első érdemi közgyűlésre hozom a javaslatot, bízom benne, hogy támogatni fogod, az általad vezetett DK–MSZP-lista képviselőivel közösen – közölte Vitézy Dávid.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.