Árad a Duna, kedden érheti el a fővárost az árhullám + videó

A szakemberek felkészültek a védekezésre.

2024. 09. 16. 7:55
2024.09.15. Árvízkészültség Gönyű homokzsák pakolás Fotó: Csapó Balázs Kisalföld
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint ötszáz szakembere – mondta az OVF szóvivője hétfő reggel a közmédiában. Siklós Gabriella közölte: a legfrissebb előrejelzés szerint

egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba.

Az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül negyven centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás. Elmondta, mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, ezeket az adatokat még pontosítani kell majd.

Vízügyi szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani, hiszen oda érkezik meg először Magyarországra az árhullám a Dunán.

A Szigetközbe érkezett szakemberek mellett a tiszai vízügy munkatársai is készenlétben állnak, akik szükség szerint segíteni tudnak. Emellett folyamatosak az átvezénylések, azok a nyugat-dunántúli vízügyesek, akik 24 órával ezelőtt még a Rába és a Mura mentén védekeztek, már mennek át a Dunához segédkezni. Folyamatos a felkészülés az önkormányzatoknál is, ahol ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, valamint velük együtt a katasztrófavédelmi szakemberek is.

A Dunán mintegy ezer kilométeren állami védvonalak is vannak, ahol a vízügyesek szükség szerint elsősorban a katonák segítségét is igénybe tudják venni a munkáknál.

Siklós Gabriella jelezte: akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben, a polgármestereknél jelentkezhetnek. Ők koordinálják azoknak az önállóan védekező településeknek a védekezését, ahol önkéntesek segítségére van szükség. Ezeknek a helységeknek a listája elérhető az OVF közösségi oldalain.

 

Budapestet kedden érheti el az árhullám

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság több mint ötszáz szakembert vezényelt át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában. Magyarországon az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján

a következő hat napban a Dunán Adonyig a harmadfok szintje fölötti, több helyen az első- és másodfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra van kilátás.

A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő, míg a Rábán és a Murán a másodfok szintje körüli tetőzésekre számítunk. A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazodva készülnek, elsősorban a Duna és Lajta mentén. Mosonmagyaróvár védelmében zajlik a Lajta-szükségtározó megnyitásának előkészítése is.

Budapesten az alsó rakpartot kedden érheti el a víz.

 

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja az árvízvédelmi munkák koordinálását az országban. Több mint félezer munkatársuk indult útnak és érkezik folyamatosan az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-dunántúli és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, hogy segítse az állami védvonalakon szolgálatot teljesítő kollégáik munkáját.

Rajtuk kívül az önkormányzatok által a helyi védekezéséhez kért műszaki irányító szakembereink is ott vannak az önállóan védekező településeken. A Duna magyarországi szakaszán ugyanis körülbelül ezer kilométer állami töltésvonal van, ahol a vízügy végzi az árvízi védekezést, emellett több tucat település önállóan védekezik, ott a polgármester munkáját vízügyes műszaki irányító és katasztrófavédelmi szakember is segíti.

Dömötör Csaba a közösségi oldalán jelezte, hogy a Magyar Honvédség 17 ezer embert, gépjárműveket, helikoptert biztosít az árvízi védekezéshez.

 

Három kritikus szakasz

Orbán Viktor vasárnap a Budapesten, a Római-parton nézte meg a Duna vízállását. A miniszterelnök rámutatott: a parton egy nap múlva már akkorát nő majd a vízszint, hogy őt is simán ellepné, rá két napra pedig még két méterrel följebb lesz a víz.

A kormányfő szerint a vízügyesek tele vannak önbizalommal, mert az árszint nem lesz magasabb, mint az eddigi legnagyobb, így meg fognak tudni birkózni vele.

Három kritikus szakaszunk van: az egyik a Szigetköz, a másik a Dunakanyar, a harmadik pedig maga Budapest

– mondta a miniszterelnök a videóban.

Pintér Sándor belügyminiszter Győrben járt, ahol beszámolt róla, hogy a Belügyminisztérium megfelelő módon szervezi a védekezést a Dunán és a Lajtán. – A kormány a Belügyminisztériumot hatalmazta fel, hogy szervezze meg az árvízi védekezést – közölte, hozzátéve: meg fogják akadályozni, hogy a víz áttörje a Duna és a Lajta gátjait. Az előrejelzések szerint a 2013-as árvízhez hasonló vagy azt meghaladó magasságot ér majd el a Duna és a Lajta vízszintje, így a két folyón kiemelt védekezésre van szükség – fogalmazott Pintér Sándor.

A belügyminiszter hétfőn délelőtt ismereti az árvízi védekezés részleteit, Pintér Sándor sajtótájékoztatójáról beszámol a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a közösségi oldalán, hogy a Duna budapesti szakaszán is harmadfokú árvízvédelmi készültség van, hétfő este nyolc órától lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot. Jelezte, több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen a működésük.

A főpolgármester a gyors vízszintemelkedés és a folyó erőteljes sodrása miatt fokozott óvatosságot kér mindenkitől, aki a Duna közelébe megy a következő napokban.

 

Adakozni is lehet

A Magyar Vöröskereszt után az Ökumenikus Segélyszervezet is felhívással fordul a lakossághoz, hogy a 1353-as adományvonal tárcsázásával (ötszáz forint hívásonként), illetve banki átutalással fejezzék ki szolidaritásukat. A Magyar Vöröskereszt adományvonala a 1359, amely egész évben működik.

Az erre a számra indított hívásokkal, illetve az ide küldött, Adomány szövegű üzenetekkel szeptember 15-től határozatlan ideig bárki támogathatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét az árvízi helyzet idején.

Egy hívás vagy egy SMS ötszáz forint támogatást jelent. A 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki banki átutalás útján szeretne segíteni.

 

Borítókép: Árvízi védekezés (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.